CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 2 (06 OCTOBER 2019)

06 अक्‍टूबर 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. Which of the following is a part of the system unit?
निम्नलिखित में से कौन सिस्टम इकाई का हिस्सा नहीं है?

(a). Memory

(b). Floppy disks

(c). Keyboard

(d). Monitor

2. Identify the storage device based on following features:-
Single-sided or double-sided disk, portable, small and inexpensive, less storage capacity, has write-protect slide tab.
निम्नलिखित विशेषताओं के आधार पर स्टोरेज डिवाइस की पहचान करें: –
सिंगल-साइडेड या डबल-साइडेड डिस्क, पोर्टेबल, छोटी और सस्ती, कम स्टोरेज क्षमता में राइट-प्रोटेक्ट स्लाइड टैब है।

(a). Hard disk

(b). Floppy disk

(c). Optical disk

(d). Magnetic disk

3. …………. determines how much information can fit on the computer screen at once.
___
यह निर्धारित करता है कि एक बार में कंप्यूटर स्क्रीन पर कितनी जानकारी फिट हो सकती है।

(a). 3D graphics accelerator

(b). Colour depth

(c). Graphics card memory

(d). Screen resolution

4. How to turn on or off the tracking changes?
ट्रैकिंग परिवर्तन कैसे चालू या बंद करें।

(a). CTRL+T

(b). ALT+SHIFT+T

(c). CTRL+SHIFT+E

(d). CTRL+ ALT++SHIFT

5. Which of the following keys is sued to refresh the web page/ file?
वेब पेज / फाइल को रिफ्रेश करने के लिए निम्न में से किस कुंजी का उपयोग किया जाता है?

(a). F1

(b). F5

(c). F3

(d). F2

6. Which of the following needs to be pressed to go to the beginning of a text line?
टेक्स्ट लाइन की शुरूआत में जाने के लिए निम्न में से किस कुंजी दबाए?

(a). Page Down key

(b). Enter key

(c). Home key

(d). Page Up key

7. A megnetic card reader is a device used to read a(n)…………….
चुंबकीय कार्ड रीडर एक उपकरण है जिसका उपयोग ___ को पढ़ने के लिए किया जाता है।

(a). magnetic stripe card

(b). Ethernet card

(c). graphics card

(d). internet card

8. Some ………… has a built-in card reader.
कुछ ___ में एक built-in कार्ड रीडर होता है।

(a). memories

(b). mouse devices

(c). floppy disks

(d). keyboards

9. Which of the following is NOT a valid interface for card readers to read cards?
निम्नलिखित में से कौन कार्ड रीडर के लिए कार्ड पढ़ने के लिए एक मान्य इंटरफ़ेस नहीं है ?

(a). Infrared IRDA

(b). parallel ports

(c). Floppy disk slots

(d). PMBA slot

10. Which of the following only deals with contact smart cards?
निम्नलिखित में से कौन केवल संपर्क स्मार्ट कार्ड से संबंधित है?

(a). ISO/IEC 7816 Parts 2, 3 and 4

(b). ISO/IEC 7816 Parts 1, 2 and 3

(c). ISO/IEC 7816 Parts 4, 5 and 6

(d). ISO/IEC 7816 Parts 3, 4 and 5

11. Which of the following is NOT an option of edit menu in MS PowerPoint 2007?
एम.एस. पावरप्वाइंट 2007, में निम्न में से कौन Edit मेनू के अंतर्गत आने वाला विकल्प नहीं है?

(a). Delete slide

(b). Cut

(c). Page setup

(d). Copy

12. Which of the following features CANNOT be categorised under digital media and entertainment?
निम्न में से कौन-सी सुविधाओं को डिजिटल इंडिया और मनोरंजन के अंतर्गत वर्गीकृत नहीं किया जा सकता?

(a). Multiplayer Games

(b). Window Media Player

(c). Windows Defender

(d). Games Explorer

13. In MS Excel2016, which of the following conditional formatting styles shows bars in cell range along with values?
एम. एस. एक्सेल 2016 में, निम्नलिखित में से कौन सा सशर्त स्वरूपण शैली मानव के साथ सेल श्रेणी में एक बार को दिखाता है?

(a). Highlights cell rules

(b). Top / bottom rules

(c). Data bars

(d). Colour scales

14. With respect to the Operating system, GUI stands for:
ऑपरेटिंग सिस्टम के संबंध में, GUI का पूर्ण रूप क्या है?

(a). Graphical User Interest

(b). Greater User interface

(c). Global Union Interface

(d). Graphical User Interface

15. What will be the output for the function ISNA(“RAM”) in OpenOffice Calc?
Open Office Calc
में ISNA(“RAM”) फंक्शन के लिए आउटपुट क्या होगा?

(a). Ran

(b). FALSE

(c). TRUE

(d). 1

16. To set wallpaper from internet /web,followingsetting/ steps are correct.
इंटरनेट / वेब से वॉलपेपर सेट करने के लिए, निम्नलिखित में से कौन सी सेटिंग /चरण सही है?

(a). search image on web > View> Right click on image> set as Desktop Background

(b). search image on web >Left click on image>set as Desktop Background

(c). search image on web >View Left click on image> set as Desktop Background

(d). search image on web > Right click on image> set as Desktop Background

17. Which are the sides of Taskbar repositioning?
टास्कबार रिपोजिशनिंग के कौन से पक्ष हैं?

(a). Left, Right, Top and Bottom

(b). Left , Right and Top

(c). Bottom and Left

(d). Top and Bottom

18. Where can we see the programs running in the background?
बैकग्राउंड में चल रहे प्रोग्राम को हम कहाँ देख सकते हैं?

(a). Notification Area

(b). Start button

(c). Notification icon

(d). Background icon

19. Screen tips help users:
स्क्रीन टिप्स उपयोगकर्ताओं की मदद कैसे करता है?

(a). to provide information about the icon/ button(name, what it contains, its details, etc)

(b). to provide information about screen (size, colour, etc)

(c). to provide information how to save your files and folders

(d). to provide information about how to orgaise the item on the screen

20. Standard audio and photo CDs are played using a ………. drive.
Standard
ऑडियो और वीडियो सीडी ……… ड्राइव का उपयोग करके चलाई जाती हैं

(a). Pen

(b). CD-ROM

(c). Hard

(d). USB

21. When the expected result should be specified so they will be beneficial for execution?
चाहे गए परिणाम को कब निर्दिष्ट किया जाना चाहिए जिससे वह कार्यान्वयन के लिए फायदेमंद होंगे?

(a). Both when specified after execution and when specified during execution

(b). When specified after execution

(c). When specified during execution

(d). When specified in advance

22. Which of the following is NOT a testing level?
निम्न में से कौन सा परीक्षण स्तर नहीं है?

(a). Degradation testing

(b). Unit testing

(c). Integration testing

(d). System testing

23. Which of the following appropriately describes testing?
निम्न में से कौन सा परीक्षण का उपर्युक्त वर्णन करता?

(a). Finding broken code

(b). Evaluating deliverable to find errors

(c). A stage of all projects

(d). Debugging code

24. Which testing method is used by the end users who actually test software before they use it?
अंतिम उपयोगकर्ताओं द्वारा कौन सी परीक्षण पद्धति का उपयोग किया जाता है जो वास्तव में सॉफ़्टवेयर का उपयोग करने से पहले उसका परीक्षण करते हैं?

(a). Stress testing

(b). Documentation testing

(c). Alpha and beta testing

(d). Black box testing

25. Which of the following is true?
इनमें से कौन सा सही है?

(a). The more tests your urn, the more bugs you will find.

(b). The fewer bugs you find, the better your testing was.

(c). If you find lot of bugs in testing, you should not be very confident about the quality of software.

(d). Component testing should be black box, system testing should be white box.

26. Which of the following file formats is used for Open Type Font file?
ओपन टाइप फोंट (Open Type Font)फाइल के लिए निम्नलिखित में से किस फाइल फॉर्मेट का उपयोग किया जाता है?

(a). .otf

(b). .oflv

(c). .ot

(d). .otfl

27. Label which contains file name is classified as:
जिस लेबल में फ़ाइल का नाम होता है उसे इस प्रकार वर्गीकृत किया जाता है?

(a). start of file marker

(b). trailer label

(c). end of file marker

(d). header label

28. A Gateway is a computer / node on a network that work as an ……….. to another network.
गेटवे एक नेटवर्क पर एक कंप्यूटर/नोड है जो दूसरे नेटवर्क के लिए ………… के रूप में कार्य करता है

(a). eliminator

(b). address

(c). exit

(d). entrance

29. A bridge is a network-based interface device that connects two ……………
ब्रिज एक नेटवर्क आधारित इंटरफ़ेस डिवाइस है जो दो …………… को जोड़ता है।

(a). WANs

(b). SANs

(c). MANs

(d). LANs

30. Which of the following in NOT a class of IP Addresses?
निम्न में से कौन सा IP-Address का क्लास नहीं है?

(a). Class C

(b). Class A

(c). Class B

(d). Class I

31. We can specify exceptions to a few of the capitalization rules. The exceptions that we set apply across all the …………… that support the AutoCorrect feature.
हम कुछ पूंजीकरण नियमों के अपवाद निर्दिष्ट कर सकते हैं। अपवाद जो हम सेट करते हैं, उन सभी ……… पर लागू होते हैं जो स्वत: सुधार सुविधा का समर्थन करते हैं

(a). MS Office programs

(b). documents in a particular foder

(c). documents in MS Word

(d). MS Word and MS Excel documents

32. Identify the statement which is true with respect to the lowercase option in the list of change case.
परिवर्तन मामले की सूची में उस कथन की पहचान करें जो लोअरकेस विकल्प के संबंध में सत्य है

(a). To capitalise the first letter of each word and leave the other letter lowercase

(b). To exclude capital letters from your text

(c). To capitalise all of the letters

(d). To capatalise the first letter of a sentence and leave all other letters as lowercase

33. Word text can be made italics by pressing.
वर्ड टेक्स्ट को किसके द्वारा इटैलिक बनाया जा सकता है?

(a). Ctrl+B

(b). Ctrl+I

(c). Ctrl+U

(d). Ctrl+U

34. The tool/ protocol that is used to transfer data/ files among computers on the internet is called.
इंटरनेट पर कंप्यूटरों के मध्य डाटा /फाइल को स्थानांतरित करने के लिए उपयोग किया जाने वाला टूल कौन सा है?

(a). SMTP

(b). Archie

(c). FTP

(d). Gopher

35. What is the key combination to switch between a field code and its result?
फ़ील्ड कोड और उसके परिणाम के बीच स्विच करने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). SHIFT +F10

(b). SHIFT +F1

(c). SHIFT +F9

(d). SHIFT +F2

36. When you apply drop cap function on a paragraph, how many lines it will drop by default?
जब आप किसी Article पर ड्रॉप कैप फ़ंक्शन लागू करते हैं, डिफ़ॉल्ट रूप से यह कितनी लाइनें गिराएगा?

(a). Four

(b). Three

(c). Five

(d). Six

37. What is the margin of a page when moderate option is selected for top and bottom while printing a document in MS Word 2010?
MS Word
2010 में किसी दस्तावेज़ को प्रिंट करते समय ऊपर और नीचे के लिए मध्यम विकल्प चुने जाने पर पृष्ठ का मार्जिन क्या होता है?

(a). 2.54cm, 2.54cm

(b). .5cm, .5cm

(c). 1cm, 1.25ccm

(d). 1cm, .5cm

38. What is the key combination to go to the next bookmark in MS Power Point?
एमएस पावरप्वाइंट में अगले बुकमार्क पर जाने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). ALT+ENTER

(b). CTRL+END

(c). CTRL+ENTER

(d). ALT+END

39. What is to be used in MS PowerPoint to add text in a slide?
MS PowerPoint
में स्लाइड में टेक्स्ट जोड़ने के लिए क्या उपयोग किया जाता है?

(a). Outline

(b). Page View

(c). Notes Box

(d). Text Box

40. In MS PowerPoint presentation, designs regulate the formatting and layout for the slide and are commonly called:
MS PowerPoint
प्रस्तुति में, डिज़ाइन स्लाइड के लिए स्वरूपण और लेआउट को विनियमित करते हैं और आमतौर पर कहलाते हैं

(a). templates

(b). pictures

(c). image holders

(d). design plates

41. A worksheet tab that only contains the Excel charts is called as ……….. sheet in MS Excel.
एक कार्यपुस्तिका (वर्कशीट) टैब जिसमें केवल एक्सएल चार्ट होता है उसे MS-Excel में___ शीट कहा जाता है।

(a). radar chart

(b). chart

(c). line chart

(d). pie chart

42. ……………. tab enables you to apply or delete a legend from the Chart Wizard dialog box in MS Excel.
………… टैब आपको एमएस एक्सेल में चार्ट विजार्ड डायलॉग बॉक्स से लेजेंड को लागू करने या हटाने में सक्षम बनाता है।

(a). Data Table

(b). Data Labels

(c). Legend

(d). Chart Title

43. The cable broadband operates:
केबल ब्रॉडबैंड ___ संचालित करता है

(a). for free

(b). with speed from 3 mbps to 100 mbps

(c). efficiently on remote locations

(d). for social cause

44. Which of he following internet services perform exchange of information with individuals or groups?
निम्नलिखित में से कौन-सी इंटरनेट सेवाएं व्यक्तियों या समूह के साथ जानकारी का आदान प्रदान करती है?

(a). Communication services

(b). Information retrieval services

(c). World Wide Web

(d). Web services

45. Which of the following information retrieval is used to search, retrieve and display documents on remote sites?
निम्नलिखित में से किस सूचना पुनर्प्राप्ति का उपयोग दूरस्थ साइटों पर दस्तावेज़ों को खोजने, पुनः प्राप्त करने और प्रदर्शित करने के लिए किया जाता है?

(a). Archie

(b). Gopher

(c). File Transfer Protocol(FTP)

(d). VERONICA

46. Which of the following is a type of video coferencig?
निम्न में से कौन सा वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग का प्रकार है?

(a). clear point

(b). Point to point

(c). Video point

(d). one point

47. What type of internet services are Mailing Lists, Instant messaging and VoIP?
मेलिंग सूचियाँ, त्वरित संदेश सेवा और वीओआईपी किस प्रकार की इंटरनेट सेवाएँ हैं

(a). Knowledge transfer services

(b). Communication services

(c). World Wide Web

(d). Information retrieval services

48. Gopher and Very Easy Rodent Oriented Net wide Index to Computer Achieves (VERONICA) are the example of:
गोफर (Gopher) और वेरी इजी रोडेंट ओरिएंटेड नेटवाइड इंडेक्स टू कंप्यूटर अचीव्ड(VERONICA) किसके उदाहरण हैं ?

(a). information retrieval services

(b). web services

(c). World Wide Web

(d). Communication Services

49. A typical URL could have the form http://www.example.com// index.html, in which http indecates:
एक सामान्य URL http://www.example.com/ index.html रूप में हो सकता है। यहां http क्या इंगित करता है ?

(a). a protocol

(b). a file name

(c). a hostname

(d). an address

50. ……….. functions as a request-response protocol in the client-server computing model.
…………
क्लाइंट-सर्वर कंप्यूटिंग मॉडल में अनुरोध-प्रतिक्रिया प्रोटोकॉल के रूप में कार्य करता है

(a). SMTP

(b). TCP/IP

(c). HTTP

(d). IPV6

51. Which of the following in NOT the feature of Zoho mail?
निम्नलिखित में से कौन-सी ZOHO mail की विशेषता नहीं है ?

(a). Calendar

(b). Notes

(c). Task manager

(d). Popular telemarketing

52. With reference to VoIP, …………..was developed for connection by the IETF.
वीओआईपी के संदर्भ में, आईईटीएफ द्वारा कनेक्शन के लिए …………… विकसित किया गया था।

(a). Jingle

(b). SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

(c). SIP(Session Initiation Protocol)

(d). Skype Protocol

ANSWER

1. ANSWER  (a). Memory

2. ANSWER  (b). Floppy disk

3. ANSWER  (d). Screen resolution

4. ANSWER  (c). CTRL+SHIFT+E

5. ANSWER  (b). F5

6. ANSWER  (c). Home key

7. ANSWER  (a). magnetic stripe card

8. ANSWER  (d). keyboards

9. ANSWER  (d). PMBA slot

10. ANSWER  (b). ISO/IEC 7816 Parts 1, 2 and 3

11. ANSWER  (c). Page setup

12. ANSWER  (c). Windows Defender

13. ANSWER  (c). Data bars

14. ANSWER  (d). Graphical User Interface

15. ANSWER  (b). FALSE

16. ANSWER  (a). search image on web > View> Right click on image> set as Desktop Background

17. ANSWER  (a). Left, Right, Top and Bottom

18. ANSWER  (a). Notification Area

19. ANSWER  (a). to provide information about the icon/ button(name, what it contains, its details, etc)

20. ANSWER  CD-ROM

21. ANSWER  (d). When specified in advance

22. ANSWER  (a). Degradation testing

23. ANSWER  (b). Evaluating deliverable to find errors

24. ANSWER  (c). Alpha and beta testing

25. ANSWER  (c). If you find lot of bugs in testing, you should not be very confident about the quality of software.

26. ANSWER  (a). .otf

27. ANSWER  (d). header label

28. ANSWER  (d). entrance

29. ANSWER  (d). LANs

30. ANSWER  (d). Class I

31. ANSWER  (a). MS Office programs

32. ANSWER  (b). To exclude capital letters from your text

33. ANSWER  (b). Ctrl+I

34. ANSWER  (c). FTP

35. ANSWER  (c). SHIFT +F9

36. ANSWER  (b). Three

37. ANSWER  (a). 2.54cm, 2.54cm

38. ANSWER  (d). ALT+END

39. ANSWER  (d). Text Box

40. ANSWER  (a). templates

41. ANSWER  (b). chart

42. ANSWER  (c). Legend

43. ANSWER  (b). with speed from 3 mbps to 100 mbps

44. ANSWER  (a). Communication services

45. ANSWER  (b). Gopher

46. ANSWER  (b). Point to point

47. ANSWER  (b). Communication services

48. ANSWER  (a). information retrieval services

49. ANSWER  (a). a protocol

50. ANSWER  (c). HTTP

51. ANSWER  (d). Popular telemarketing

52. ANSWER  (c). SIP(Session Initiation Protocol)

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायें, और हाँ इस पोस्ट को अपने दोस्‍तों के साथ शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.