CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 1 (06 OCTOBER 2019)

06 अक्‍टूबर 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. If a CD can store 650 megabyte of data, then how many mebibyte of data can the same CD store?
यदि एक सीडी 650 मेगाबाइट डाटा स्टोर कर सकती है, तो डाटा की कितनी मेबीबाइट एक ही सीडी स्टोर कर सकती है?

(a). 619.888

(b). 618.333

(c). 613.555

(d). 617.111

2. The CPU and memory are located on the:
सीपीयू और मैमोरी कहाँ पर स्थित होती हैं?

(a). output device

(b). expansion board

(c). storage device

(d). motherboard

3. Graphics card is an interface to the computer’s motherboard using which connector?
ग्राफिक्स कार्ड कम्प्यूटर के मदरबोर्ड के लिए एक इण्टरफेस है यह किस कनेक्टर का उपयोग करता है?

(a). USB

(b). HDMI

(c). PCI Express

(d). DVI

4. To move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL, in the Address box, what needs to be done from the following?
इंसर्शन पॉइंट को एड्रेस बॉक्स में ले जाने के लिए, या URL को हाइलाइट करने के लिए एड्रेस बॉक्स में, निम्नलिखित में से क्या करने की आवश्यकता है।

(a). ALT+A

(b). CTRL+S

(c). ALT+D

(d). SHIFT+TAB

5. In a keyboard, the Arrow, Home key, pageUp key, PageDown keys are known as:
एक कीबोर्ड में, ऐरो (Arrow) कुंजी, होम (Home) कुँजी एण्ड (End) कुंजी, पेजअप (PageUp) कुँजी और पेजडाउन (PageDown) कुँजी को किस प्रकार से जाना जाता है?

(a). Function keys

(b). Navigation keys

(c). Special purpose keys

(d). Standard keys

6. A magnetic ……………. is a device used to read magnetic stripe cards, such as credit cards.
चुम्बकीय____ एक उपकरण है जिसका उपयोग चुम्बकीय पट्टी कार्ड जैसे क्रेडिट कार्ड को पढ़ने के लिए किया जाता है।

(a). Memory connector

(b). Card reader

(c). Magnetic chip

(d). Memory circuit

7. A business card reader is a device used to scan and electronically save printed ……………..
व्यवसाय कार्ड रीडर एक ऐसा उपकरण है जिसका उपयोग प्रिंट को स्कैन करने और इलेक्ट्रॉनिक रूप से सहेजने के लिए किया जाता है

graphics card

Ethernet card

internet card

business card

8. The card-to-reader communications is preformed on the basis of following standard:
कॉल टू रीडर संचार ___के आधार पर किया जाता है।

(a). ISO 7816

(b). ISO 786

(c). ISO 7800

(d). ISO 7006

9. A webcam is a video camera that …………. its image in real time to or through a computer to a computer network.
वेब कैमरा एक वीडियो कैमरा है जो वास्तविक समय में या कंप्यूटर के माध्यम से कंप्यूटर नेटवर्क पर अपनी इमेज ___ करता है।

(a). feeds

(b). transforms

(c). processes

(d). feedbacks

10. Which of the following is a presentation graphics software package?
निम्नलिखित में से कौन Presentation ग्रैफिक्स सॉफ्टवेयर पैकेज है?

(a). MS Excel

(b). MS PowerPoint

(c). MS Windows

(d). MS Word

11. Which of the following is NOT a new feature in Windows Vista?
निम्न में से कौन सा विंडोज विस्टा में एक नई सुविधा नहीं है?

(a). Aero shake

(b). Aero Peek

(c). Aero snap

(d). Windows Paint

12. In MS PowerPoint 2016, which of the following views shows thumbnail versions of all the Slides and organises them in horizontal rows?
एम एस पावर प्वाइंट 2016 में निम्नलिखित दृश्यों में से कौन सा सभी लाइट के थंबनेल संस्करण को दिखाता है और उन्हें क्षितिज पंक्तियों में व्यवस्थित करता है?

(a). Notes Page View

(b). Slide Sorter View

(c). Outline View

(d). Normal View

13. Which of the following is a power-saving state in Windows 7?
एम एस पावर प्वाइंट 2016 में निम्नलिखित दृश्यों में से कौन सा सभी लाइट के थंबनेल संस्करण को दिखाता है और उन्हें क्षितिज पंक्तियों में व्यवस्थित करता है?

(a). Lock

(b). Log off

(c). Restart

(d). Sleep

14. What will be the output for the function ISNA(1) in Openoffice Calc?
OpenOffice Calc
में ISNA (1) फ़ंक्शन के लिए आउटपुट क्या होगा?

(a). 1

(b). TRUE

(c). FALSE

15. Which graphics file format DOESN’T support to change the background of Desktop?
कौन सा ग्राफिक्स फाइल प्रारूप डेक्सटॉप की पृष्ठभूमि को बदलने के लिए समर्थन नहीं करता है?

(a). .jpg

(b). .dib

(c). .docx

(d). .png

16. What is the keyboard shortcut to lock the Screen?
स्क्रीन लॉक करने के लिए कीबोर्ड शॉर्टकट क्या है?

(a). Window key + M

(b). Window key + S

(c). Window key + L

(d). Window key + O

17. The ……… is that bar that runs across the bottom of the windows screen.
____
वह बार है जो विंडोज स्क्रीन के नीचे संचालित होता है।

(a). Title bar

(b). Toolbar

(c). Taskbar

(d). Menu bar

18. What is the default location of taskbar on screen in Windows operating system?
विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में स्क्रीन पर टास्कबार का डिफॉल्ट स्थान क्या होता है?

(a). Bottom portion of screen

(b). Top portion of screen

(c). Left portion of screen

(d). Upper portion of screen

19. PS/2 port is a …………… pin connector.
PS/2
वोट एक ___ पिन कनेक्टर है।

(a). 5

(b). 4

(c). 6

(d). 7

20. when Testing should be stopped?
परीक्षण को कब बंद कर देना चाहिए?

(a). It depends upon the risk associated with project

(b). When manager ask to stop

(c). When enough money is spent on testing

(d). When time run out

21. Boundary value analysis belongs to:
सीमा मूल्य विश्लेषण संबंधित है?

(a). White box testing

(b). System testing

(c). Black box testing

(d). Unit testing

22. Cost of software testing is ………….. of software development.
सॉफ्टवेयर परीक्षण की लागत सॉफ्टवेयर विकास का ___ है।

(a). 70-80%

(b). 20-40%

(c). 7-10%

(d). 40-50%

23. Testing technique(s) that can be used in acceptance testing is / are:
_____
परीक्षण तकनीकी स्वीकृति परीक्षण में उपयोग किया जा सकता है।

(a). both structural and functional

(b). functional

(c). structural

(d). usability

24. Which of the following in NOT true about the black tester?
निम्नलिखित में से कौन ब्लैक बॉक्स परीक्षक के बारे में सही नहीं है?

(a). Is creative to find the system weakness

(b). Is highly motivated to find faults

(c). Should be able to understand the source code

(d). Should be able understand a functional specification or requirements document

25. Which of the following file formats is used for font file?
फोंट फाइल के लिए निम्न में से किस फाइल स्वरूप का उपयोग किया जाता है?

(a). .fnf

(b). .font

(c). .fnt

(d). .ff

26. LZH file is used for which file ?
LZH
फाइल का प्रयोग किस फाइल के लिए किया जाता है?

(a). image colour matching profile file

(b). compressed archive file

(c). Audio file

(d). VRML file

27. …………. is a computer network that helps to connect a small area (a building).
____
ऐसा कंप्यूटर नेटवर्क है जो छोटे से क्षेत्र (इमारत) को कनेक्ट करने में मदद करता है।

(a). WAN

(b). LAN

(c). MAN

(d). SAN

28. If you wish to connet/ communicate your computer (source) to another computer (destination), then which of the following is the correct prompt command?
यदि आप अपने कंप्यूटर (सोर्स) को किसी अन्य कंप्यूटर (गंतव्य) से कनेक्ट संचार करना चाहते हैं तो निम्न में से कौन सा प्रांत कमांड सही है?

(a). Send/ Recive

(b). Connect

(c). Ping

(d). Initialize

29. …………. is the part of the network that has common address component.
_____
उस नेटवर्क का हिस्सा है जिसमें सामान्य एड्रेस का घटक होता है।

(a). subclass

(b). sub-device

(c). Subnet

(d). subset

30. There can be many way to insert a page number in MS Word 2016 document. Which of the following lets you insert page number?
MS Word 2016 दस्तावेज़ में पेज नंबर डालने के कई तरीके हो सकते हैं। निम्न में से कौन आपको पेज नंबर डालने देता है।

(a). Page number from Insert menu

(b). page Setup form File Menu

(c). Footnote from Insert Menu

(d). Page number from Design menu

31. A page break in MS Word is used to:
एमएस वर्ड में पेज ब्रेक का प्रयोग किस लिए किया जाता है?

(a). Create a new page at the insertion point

(b). create a new page at the bottom of the document

(c). create a new page that cannot be deleted

(d).  create a blank page at the top of the document

32. What is the Key combination to display a shortcut menu?
शॉर्टकट मेनू प्रदर्शित करने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). SHIFT + F11

(b). SHIFT + F8

(c). SHIFT + F10

(d). SHIFT + F9

33. Drop cap function is available in which tab of MS Word 2007?
ड्रॉप कैप फंक्शन एमएस वर्ड 2007 में किस टीम में उपलब्ध

(a). Layout

(b). Insert

(c). View

(d). Format

34. What is the margin of a page when narrow option is selected for top and bottom while printing a document in MS Word 2010?
एम एस वर्ड 2010 में एक दस्तावेज की छपाई करते समय एक सामान्य पेज के ऊपर और नीचे के लिए संकीर्ण विकल्प का चयन करते समय पेज का मार्जिन क्या होता है?

(a). 1.cm, 1.25cm

(b). 1cm, 1cm

(c). 1cm, .5cm

(d). 1.27cm, 1.27cm

35. Identify the checkbox option under AutoCorrect tab which is NOT is MS Excel.
ऑटो करेक्ट टैब के अंतर्गत उस चेक बॉक्स विकल्प की पहचान करें जो ms-excel में नहीं है।

(a). Capitalize first letter of sentances

(b). Capitalize name of days

(c). Capitalize first letter of table cells

(d). Correct accidental use of CAPS LOCK

36. Arrange the following steps to capitalise the whole text.
पूरे टेक्स्ट को बढ़ा (केपीटलाइज) करने के लिए निम्न चरणों को व्यवस्थित करे।
a) On the Home tab, in the Font group, click Change Case (Aa)
b) Select the text for which you want to change the case.
c) Click on the option.
d) Choose Upper case option.

(a). b,a,d,c

(b). b,d,a,c

(c). b,a,c,d

(d). b,c,d,a

37. ……….. view is the default view in MS Excel.
एम एस एक्सेल में डिफॉल्ट व्यू ___ व्यू है।

(a). Roman

(b). Auto

(c). Work

(d). Normal

38. In MS PowerPoint 2007, ………… is a special effect that determines how a side appears as it enters or leaves the screen.
____
एम एस पावरप्वाइंट 2007 का एक विशेष प्रभाव है जो यह निर्धारित करता है कि कोई स्लाइड स्क्रीन पर आते या जाते समय किस तरह

(a). animations

(b). transitions

(c). hand outs

(d). printings

39. To include a text box in MS Excel, use the tab.
एम एस एक्सेल में एक टेक्सबुक शामिल करने के लिए ___ टैब का उपयोग किया जाता है।

(a). Data

(b). Insert

(c). Home

(d). Page Layout

40. Which of the following events is in the right order to insert an Excel chart in MS PowerPoint presentation, so that any changes in Excel chart are reflected in the chart inserted in PowerPpint?
MS PowerPoint प्रस्तुति में एक्सेल चार्ट डालने के लिए निम्नलिखित में से कौन सी घटना सही क्रम में है, ताकि एक्सेल चार्ट में कोई भी परिवर्तन PowerPpint में डाले गए चार्ट में दिखाई दे।

(a). Home>Copy chart from Excel>Paste Special in PowerPoint

(b). Home>Copy chart from Excel>Paste in PowerPoint>Keep Source Formatting & Link Data

(c). Select Chart> Save As PPT

(d). Home>Copy chart from Excel>Paste in PowerPoint

41. The speed of an internet service may vary, depending on the …………
इंटरनेट सेवा की गति ___ के आधार पर विभिन्न हो सकती है।

(a). service provider

(b). network capacity

(c). type of browsed sites

(d). type of user

42. Information retrieval services web services, World wide web, and communication services are type of ……………. services.
सूचना पुनप्राप्ति सेवाएं, वेब सेवाएं, वर्ल्ड वाइड वेब और संचार सेवाएं ___ सेवाओं के प्रकार हैं।

(a). intelligent

(b). internet

(c). data entry

(d). knowledge

43. Which of the following service allows access to the information resources stored in Gophers servers?
निम्नलिखित में से कौन सी सेवा गोफ़र्स सर्वर में संग्रहीत सूचना संसाधनों तक पहुँच की अनुमति देती है?

(a). File Transfer Protocol (FTP)

(b). Archie

(c). Gopher

(d). VERONICA

44. Which of the following is a web service that offers a way to access documents spread over the internet?
निम्न में से कौन सी इंटरनेट सेवा है जो इंटरनेट पर फैले दस्तावेज तक पहुंचने का एक तरीका प्रदान करती है?

(a). Telnet

(b). Video conferencing

(c). World Wide Web

(d). FTP

45. If you lie in rural area CANNOT access or DSL Internet services, then …………. connection may benefit you most.
यदि आप ऐसे ग्रामीण इलाके में रहते हैं जहां केबल या DSL इंटरनेट सेवा आप तक नहीं पहुंच सकती तो ___ कनेक्शन आपके लिए सबसे अधिक लाभकारी हो सकता है।

(a). fiber optic service

(b). ADSL

(c). SDSL

(d). satellite

46. File Transfer Protocol (FTP) and Archie are the examples of.
स्थानांतरण प्रोटोकॉल )FTP) और आर्ची(Archie) में से किसके उदाहरण है?

(a). communication services

(b). World Wide Web

(c). web services

(d). information retrieval services

47. Activation of the ………… happens when it has an IP address and the embedded HTTP server is enabled.
…………
का सक्रियण तब होता है जब उसके पास एक आईपी पता होता है और एम्बेडेड HTTP सर्वर सक्षम होता है।

(a). Internet service

(b). internet speed

(c). internet options

(d). network provider

48. Which of the following is NOT a type of communication network to provide communication internet services?
निम्न में से कौन संचार इंटरनेट सेवाएं प्रदान करने के लिए संचार नेटवर्क का एक प्रकार नहीं है?

(a). Packet-Switched Communication Network

(b). Circuit-Switched Communication Network

(c). Discrete-Switched Communication Network

(d). Switched Communication Network

49. A(n) …………….. can retain copies of web content at various points throughout a network.
A(n) ……………..
पूरे नेटवर्क में विभिन्न बिंदुओं पर वेब सामग्री की प्रतियां रख सकता है

(a). Public Network

(b). Virtual Private Network (VPN)

(c). ISDN

(d). Content Delivery Network (CDN)

ANSWER

1. ANSWER  (a). 619.888

2. ANSWER  (d). motherboard

3. ANSWER  (c). PCI Express

4. ANSWER  (c). ALT+D

5. ANSWER  (b). Navigation keys

6. ANSWER  (b). Card reader

7. ANSWER  business card

8. ANSWER  (a). ISO 7816

9. ANSWER  (a). feeds

10. ANSWER  (b). MS PowerPoint

11. ANSWER  (d). Windows Paint

12. ANSWER  (b). Slide Sorter View

13. ANSWER  (d). Sleep

14. ANSWER  (c). FALSE

15. ANSWER  (c). .docx

16. ANSWER  (c). Window key + L

17. ANSWER  (c). Taskbar

18. ANSWER  (a). Bottom portion of screen

19. ANSWER  (c). 6

20. ANSWER  (a). It depends upon the risk associated with project

21. ANSWER  (c). Black box testing

22. ANSWER  (b). 20-40%

23. ANSWER  (a). both structural and functional

24. ANSWER  (c). Should be able to understand the source code

25. ANSWER  (c). .fnt

26. ANSWER  (b). compressed archive file

27. ANSWER  (b). LAN

28. ANSWER  (c). Ping

29. ANSWER  (c). Subnet

30. ANSWER  (a). Page number from Insert menu

31. ANSWER  (a). Create a new page at the insertion point

32. ANSWER  (c). SHIFT + F10

33. ANSWER  (b). Insert

34. ANSWER  (d). 1.27cm, 1.27cm

35. ANSWER  (c). Capitalize first letter of table cells

36. ANSWER  (a). b,a,d,c

37. ANSWER  (d). Normal

38. ANSWER  (b). transitions

39. ANSWER  (b). Insert

40. ANSWER  (b). Home>Copy chart from Excel>Paste in PowerPoint>Keep Source Formatting & Link Data

41. ANSWER  (b). network capacity

42. ANSWER  (b). internet

43. ANSWER  (d). VERONICA

44. ANSWER  (c). World Wide Web

45. ANSWER  (d). satellite

46. ANSWER  (d). information retrieval services

47. ANSWER  (a). Internet service

48. ANSWER  (c). Discrete-Switched Communication Network

49. ANSWER  (d). Content Delivery Network (CDN)

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायेंऔर हाँ पोस्ट शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.