CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 1 (14 December 2019)

14 दिसम्‍बर 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. Windows software was developed by _____.
Windows
का सॉफ्टवेयर ____ ने बनवाया था।

(a). Wipro

(b). Apple corporation

(c). Microsoft

(d). IBM

2. Each box in a spreadsheet is called________.
स्प्रेडशीट में प्रत्येक बॉक्स को ____ कहा जाता है।

(a). an empty space

(b). a cell

(c). a field

(d). a record

3. Which one of the following is a Primary Memory?
निम्न में से कौन प्राथमिक मेमोरी है?

(a). Floppy disk

(b). Hard disk

(c). CD ROM

(d). RAM

4. The keys labelled 0 to 9 on the keyboard are called.
की-बोर्ड पर 0 से 9 लेबल वाली कीज कहलाती हैं?

(a). numeric keys

(b). special-purpose keys

(c). typewriter keys

(d). function keys

5. Identify the name of secondary storage device.
सेकेंडरी स्टोरेज डिवाइस के नाम को पहचानें।

(a). Hard disk

(b). RAM

(c). ROM

(d). Microphone

6. A plotter is:
एक प्लॉटर क्या है?

(a). a fast output device using camera lenses.

(b). an output processing unit.

(c). an input device to produce good quality graphics

(d). an output device to produce designs and graphics

7. Output made up of pictures, sounds and videos is called.
pictures
sounds  और videos  से बने आउटपुट को क्या कहा जाता है?

(a). hard copy

(b). graphics

(c). multimedia

(d). COM

8. ________ is a Windows program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimise operations.
____
एक विंडोज प्रोग्राम होता है जो ऑपरेशन को सुचारू रूप से चलाने के लिए गैर जरूरी चीजों को हटाता है और फाइलों के साथ-साथ बिना इस्तेमाल की गई है डिस्क स्पेस को पुनः व्यवस्थित करता है।

(a). Disk Defragmenter

(b). Backup

(c). Disk Cleanup

(d). Restore

9. What is a file?
फाइल क्या होती है?

(a). (a). A file is a DBMS.

(b). A file is part of a program that is used to describe what the program should do.

(c). A file is a section of main storage used to store data.

(d). A file is a collection of information that has been given a name and is stored in secondary memory

10. What is the name given to a part of circle on which data is written in a storage media?
सर्कल के उस भाग को क्या कहते हैं जिस पर स्टोरेज मीडिया में डेटा लिखा होता है?

(a). Cylinder

(b). Sector

(c). Spiral

(d). Head

11. Which of the following is NOT an input device?
इनमें से कौन-सा एक इनपुट डिवाइस नहीं है?

(a). OCR

(b). Optical Scanners

(c). Voice recognition device

(d). Computer output to microfilm

12. All the instructions from the users and various software are carried out by the ‘_____’.
उपयोगकर्ताओं के सभी निर्देश और विभिन्न सॉफ्टवेयर ‘_____’ द्वारा किए जाते हैं।

(a). Central Processing Unit

(b). CD

(c). Storage unit

(d). DVD

13. Which of the following is NOT a valid FAT file system?
निम्न में से कौन सी एक FAT फाइल प्रणाली नहीं है?

(a). FAT 16

(b). FAT 32

(c). FAT 12

(d). FAT 24

14. Which function returns the arithmetic mean of all cells in a range that meet a given criteria in MS Excel?
एम एस एक्सेल में कौन सा फंक्शन दिए गए मापदंडों को पूरा करने वाला श्रेणी के सभी जिलों का अंकगणितीय माध्य देता है?

(a). AVG A function

(b). AVERAGE function

(c). AVERAGEIF function

(d). AVERAGEA fuction

15. What will be the output for the function BASE(17;10) in OpenOffice Calc?
ओपन ऑफिस कैल्क मैं फंक्शन BASE (17;10) का क्या आउटपुट होगा?

(a). 1.7

(b). 0.7

(c). 0.17

(d). 17

16. A directory within a directory is called a ________.
डायरेक्टरी के अंदर डायरेक्टरी ____ कहलाती है।

(a). mini directory

(b). sub directory

(c). junior directory

(d). part directory

17. Two or more computer connected to each other for sharing information form a:
जानकारी साझा करने के लिए एक दूसरे से जुड़े दो या दो से अधिक कंप्यूटर क्या बनाते हैं?

(a). Router

(b). Network

(c). Server

(d). Clients

18. What allows you to print on both sides of printer?
निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प आपको प्रिंटर के दो तरफ प्रिंट करने की अनुमति देता है।

(a). Fuser

(b). Toner

(c). Paper swapping unit

(d). Duplexer

19. Which of the following is NOT an advantage of Inkjet printer?
निम्न में से कौन सा इंकजेट प्रिंटर का लाभ नहीं है?

(a). Poor quality image

(b). Easier to replace cartridge

(c). Low cost

(d). Compact size

20. Recovering the file back from compression method is known as ______.
compression  
विधि से फाइल को वापस पुनः प्राप्त करना की क्रिया को ____ रूप में जाना जाता है।

(a). decompression

(b). enhancement

(c). contrast

(d). uninstalling

21. ________ is a technique for transforming information on a computer in such a way that it becomes unreadable.
________
कंप्यूटर पर जानकारी को इस तरह से बदलने की एक तकनीक है कि यह अपठनीय हो जाती है।

(a). Customization

(b). Encryption

(c). Atomization

(d). Decryption

22. Which of the following network topologies is known as linear topology?
निम्न में से कौन सा नेटवर्क टोपोलॉजी linear  टोपोलॉजी के रूप में जाना जाता है?

(a). Bus topology

(b). Mesh topology

(c). Star topology

(d). Circular topology

23. Which file format is used to save Project file?
प्रोजेक्ट फाइल को सहेजने के लिए कौन सी फाइल फॉर्मेट का उपयोग किया जाता है?

(a). .proj

(b). .prj

(c). .prf

(d). .prjf

24. _____ is a program installed without user’s consent or knowledge during the installation of another program.
_____
एक प्रोग्राम है जो किसी अन्य प्रोग्राम की स्थापना के दौरान उपयोगकर्ता की सहमति या ज्ञान के बिना स्थापित किया जाता है।

(a). Application

(b). Adware

(c). Mail

(d). Antivirus

25. _______ users may encounter bomb errors when operating the computer.
____
यूजर्स को कंप्यूटर पर काम करते समय बोम्ब एरर का सामना करना पड़ सकता है।

(a). Windows

(b). Android

(c). Apple Macintosh

(d). Unix

26. CPU pins are reset and registers are set to specific value is a condition for which process?
सीपीयू पिन रीसेट हो जाते हैं और रजिस्टर विशिष्ट मान पर सेट हो जाते हैं, यह किस प्रक्रिया के लिए एक शर्त है?

(a). Compile

(b). Debug

(c). Boot

(d). Load

27. ______ is the process of digitizing the amplitudes of image intensity values.
________ image
तीव्रता मान के आयामों को डिजिटाइज़ करने की प्रक्रिया है

(a). Sampling

(b). Packetizing

(c). Encoding

(d). Quantization

28. Laser jet speed is measured in:
Laser jet  
की स्पीड किसमें मापी जाती है?

(a). words per minute

(b). pages per minute

(c). alphabets per minute

(d). lines per minute

29. First Dot-matrix printer was created by:
पहला डॉट मैट्रिक्स प्रिंटर किसके द्वारा बनाया गया था?

(a). HP

(b). DEC

(c). Canon

(d). Intel

30. If you want to print the pages quickly, then which of the following printers is appropriate?
यदि आप एक पृष्ठ को तीव्रता से print  करना चाहते हैं तो इसके लिए निम्न में से कौन सा प्रिंटर उपयुक्त होगा ?

(a). Character printer

(b). Laser printer

(c). Drum printer

(d). Inkjet printer

31. WWW uses ______ protocol.
www ___
प्रोटोकॉल इस्तेमाल करता है।

(a). WBC

(b). FTP

(c). MTP

(d). HTTP

32. E-mail stands for:
ईमेल का मतलब _____ होता है।

(a). English mail

(b). Essential mail

(c). Electric mail

(d). Electronic mail

33. The background of any Word document:
किसी Word  दस्तावेज़ का बैकग्राउंड कैसा होता है?

(a). can have any color you choose.

(b). is always black colour

(c). is the color preset under the option menu.

(d). is always white color.

34. Designed to create a particular look, a ______ contains colour schemes, slide and title masters with custom formatting and font styles.
एक विशेष रूप बनाने के लिए डिज़ाइन किया गया, एक ______ में कस्टम स्वरूपण और फ़ॉन्ट शैलियों के साथ रंग योजनाएं, स्लाइड और शीर्षक मास्टर शामिल हैं।

(a). template

(b). slide

(c). presentation

(d). background

35. In MS-Word 2013, the button that is related to working with a document, such as clipboard, font and paragraph, appears in the _____ tab of ribbon.
MS-Word
2013 में, वह बटन जो किसी दस्तावेज़ के साथ काम करने से संबंधित है, जैसे कि क्लिपबोर्ड, फ़ॉन्ट और पैराग्राफ, रिबन के _____ टैब में दिखाई देता है

(a). Review

(b). Page layout

(c). Insert

(d). Home

36. Which of the following is INCORRECT with regard to copying data in a cell?
सेल में डाटा कॉपी करने के संदर्भ में निम्न में से कौन सा गलत है?

(a). Data cannot be copied from one worksheet to another.

(b). The copy operation involves use of two commands – copy and paste.

(c). Copy and paste operation can be done either by using the edit menu or by using the buttons on the standard toolbar.

(d). You can copy an entry anywhere in the same worksheet or to a different worksheet

37. To find the paste Special option, you use the Clipboard group on the _____ tab of PowerPoint.
पेस्ट स्पेशल विकल्प को खोजने के लिए आप पावर पॉइंट के ______ टैब पर क्लिपबोर्ड समूह का उपयोग करते हैं।

(a). Page layout

(b). Deign

(c). Slide show

(d). Home

38. What is the key combination to choose the save command in MS Excel?
एमएस एक्सल में save  कमांड चुनने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). SHIFT+F8

(b). SHIFT+F11

(c). SHIFT+F12

(d). SHIFT+F9

39. XY chart is also known as:
XY
चार्ट को ____ के रूप में भी जाना जाता है?

(a). Bar chart

(b). Pie chart

(c). Scatter chart

(d). Stock chart

40. ______ service of Google combines satellite imagery, maps, 3D terrain and 3D buildings to create a highly realistic virtual globe.
Google
की ________ सेवा एक अत्यधिक रियलिटी वर्चुअल ग्लोब बनाने के लिए उपग्रह इमेजरी, मानचित्र, 3D भूभाग और 3D भवनों को जोड़ती है।

(a). Google keep

(b). Google news

(c). Google+

(d). Google Earth

41. Which option is used to remove the drop cap altogether and returned into normal text?
ड्रॉप कैप पूरी तरह से हटाने के लिए सामान टेक्स्ट में वापस आने के लिए कौन सा विकल्प उपयोग किया जाता है?

(a). None

(b). Format

(c). Edit

(d). Dropped

42. _____ are used to control where each line of text starts and ends.
_____
का उपयोग यह नियंत्रित करने के लिए किया जाता है कि text  की प्रत्येक पंक्ति कहाँ से शुरू और समाप्त होती है।

(a). Indent markers

(b). Hanging Indents

(c). Left Indents

(d). First line Indents

43. BHIM is owned by which of the following?
भीम का मालिक निम्न में से कौन है?

(a). National Payment Corporation of India

(b). Reserve Bank of India

(c). SBI

(d). Corporation of India

44. In MS Excel, _______ chart similar to 2-D topographic maps, are surface charts viewed from above.
एमएस एक्सेल में, 2-डी स्थलाकृतिक मानचित्रों के समान _______ चार्ट, ऊपर से देखे जाने वाले सतह चार्ट हैं।

(a). pie

(b). bar

(c). xy

(d). contour

45. What is the key combination to display the Macro dialog box to run a macro in MS Excel?
एम एस एक्सेल में मेट्रो चलाने के लिए माइक्रो डायलॉग बॉक्स को प्रदर्शित करने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). CTRL+ALT+F9

(b). ALT+F8

(c). CTRL+ALT

(d). ALT+F5

46. Identify the statement which is true with respect to the sentence case option in the list of change case.
परिवर्तन मामले की सूची में वाक्य के विकल्प के संबंध में उस कथन की पहचान करें जो सत्य है।

(a). To capitalise all of the letters

(b). To capitalise the first letter of a sentence and leave all other letters as lowercase

(c). To capitalise the first letter of each word and leave the other letters lowercase.

(d). To exclude capital letters from your text

47. The language used to create Macros in MS Excel is:
एमएस एक्सल मैक्रोज़ बनाने के लिए किस भाषा का इस्तेमाल होता है?

(a). Java

(b). Visual Basic

(c). C++

(d). C

48. Pivot Table is a data _____ tool found in data visualization programs such as spreadsheets.
पीवट टेबल एक डेटा _____ उपकरण है जो स्प्रेडशीट जैसे डेटा विजुलाइजेशन प्रोग्राम में पाया जाता है।

(a). manipulation

(b). creation

(c). assessment

(d). deletion

49. In Word 2016 for Mac, to undo the case change press _____.
के बदले को अनकिया करने के लिए Mac के लिए वर्ड 2016 में ____ दबाए।

(a). +Z

(b). +P

(c). +V

(d). +C

50. Which of the following is the page size of letter?
निम्नलिखित में से कौन सा लेटर का सही पेज साइज है?

(a). 8.5″X12″

(b). 8.5″X 11″

(c). 8″X11″

(d). 8.5″X11.5″

51. If you want to mention an Indian currency in a document in Unicode, which be used?
यदि आप यूनिकोड में किसी दस्तावेज में भारतीय मुद्रा प्रतीक सम्मिलित करना चाहते हैं तो किस कुंजी संयोजन का प्रयोग किया जाएगा?

(a). 19b7+ALT+X

(b). 19b9+ALT+X

(c). 20b9+ALT+X

(d). CTRL+ESC

52. How will you insert hyperlinks in your .txt document?
आप अपने टेक्स्ट दस्तावेज में hyperlinks कैसे सम्मिलित करेंगे

(a). CTRL+H

(b). CTRL+SHIFT+E

(c). CTRL+SHIFT+Q

(d). CTRL+K

ANSWER

1. ANSWER  (c). Microsoft

2. ANSWER  (b). a cell

3. ANSWER  (d). RAM

4. ANSWER  (a). numeric keys

5. ANSWER  (a). Hard disk

6. ANSWER  (d). an output device to produce designs and graphics

7. ANSWER  (c). multimedia

8. ANSWER  (a). Disk Defragmenter

9. ANSWER  (d). A file is a collection of information that has been given a name and is stored in secondary memory

10. ANSWER  (b). Sector

11. ANSWER  (d). Computer output to microfilm

12. ANSWER  (a). Central Processing Unit

13. ANSWER  (d). FAT 24

14. ANSWER  (c). AVERAGEIF function

15. ANSWER  (d). 17

16. ANSWER  (b). sub directory

17. ANSWER  (b). Network

18. ANSWER  (d). Duplexer

19. ANSWER  (a). Poor quality image

20. ANSWER  (a). decompression

21. ANSWER  (b). Encryption

22. ANSWER  (a). Bus topology

23. ANSWER  (b). .prj

24. ANSWER  (b). Adware

25. ANSWER  (c). Apple Macintosh

26. ANSWER  (c). Boot

27. ANSWER  (d). Quantization

28. ANSWER  (b). pages per minute

29. ANSWER  DEC

30. ANSWER  (b). Laser printer

31. ANSWER  (d). HTTP

32. ANSWER  (d). Electronic mail

33. ANSWER  (a). can have any color you choose.

34. ANSWER  (a). template

35. ANSWER  (d). Home

36. ANSWER  (a). Data cannot be copied from one worksheet to another.

37. ANSWER  (d). Home

38. ANSWER  (c). SHIFT+F12

39. ANSWER  (c). Scatter chart

40. ANSWER  (d). Google Earth

41. ANSWER  (a). None

42. ANSWER  (a). Indent markers

43. ANSWER  (a). National Payment Corporation of India

44. ANSWER  (d). contour

45. ANSWER  (b). ALT+F8

46. ANSWER  (b). To capitalise the first letter of a sentence and leave all other letters as lowercase

47. ANSWER  (b). Visual Basic

48. ANSWER  (a). manipulation

49. ANSWER  +Z

50. ANSWER  (b). 8.5″X 11″

51. ANSWER  (c). 20b9+ALT+X

52. ANSWER  (d). CTRL+K

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायें, और हाँ पोस्ट शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.