CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 2 (28 APRIL 2019)

28 अप्रैल 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. When you place the mouse pointer on any of the buttons and do not click in a moment, you will see that title displays the name of the button. This helpful feature is known as:
जब आप किसी भी बटन पर माउस पॉइंटर रखते हैं और एक पल में क्लिक नहीं करते हैं, तो आप देखेंगे कि शीर्षक बटन का नाम प्रदर्शित करता है। इस सहायक विशेषता के रूप में जाना जाता है:

(a). Help Tips

(b). Click Tips

(c). Micro Tips

(d). Tool Tips

2. Which shortcut key is used to change the size of the chart without changing its proportion in MS Excel?
एमएस एक्सल में किसी शॉर्टकट कुंजी का उपयोग चार्ट के अनुपात को बिना उसके आकार को बदलने के लिए किया जाता है?

(a). Ctrl

(b). Alt

(c). Shift

(d). F11

3. In MS Word 2016, what is the maximum number of lines you can set for a Drop Cap?
एमएस वर्ड 2016 में ड्रॉप कैप के लिए निर्धारित अधिकतम लाइनों की संख्या क्या है?

(a). 56

(b). 10

(c). 6

(d). 15

4. Which of the following shortcut keys is used to copy formatting in Word 2016?
वर्ल्ड 2016 में फॉर्मेटिंग की कॉपी के लिए निम्नलिखित में से किस शॉर्टकट कुंजी का उपयोग किया जाता है?

(a). Ctrl+Shift+C

(b). Ctrl+C

(c). Shift+C

(d). Alt+C

5. A ________ includes the file name and possibly a directory of folder.
______ में फाइल का नाम और संभवत है फोल्डर की एक डायरेक्टरी शामिल होती है।

(a). File information packet

(b). File button

(c). File directory

(d). File specification

6. Which option is NOT on the Insert Ribbon of Microsoft Word 2010?
माइक्रोसॉफ्ट वर्ड 2010 के इंसर्ट रिबन पर कौन सा विकल्प नहीं है?

(a). Thesaurus

(b). Shapes

(c). Clip Art

(d). Page Numbers

7. What is the default file extension for all Word documents?
सभी वर्ल्ड दस्तावेजों के लिए डिफॉल्ट फाइल एक्सटेंशन क्या है?

(a). .doc

(b). .txt

(c). .wrd

(d). .fil

8. Which of the following is NOT displayed on the Review tab in Microsoft Office Word 2007?
माइक्रोसॉफ्ट ऑफिस वर्ड 2007 में रिव्यू टेप पर क्या प्रदर्शित नहीं होता है?

(a). Word Count

(b). Thesaurus

(c). Spelling & Grammar

(d). Insert Table

9. A device that connects to network without the use of cables is said to be:
एक डिवाइस जो कि केबल के इस्तेमाल के बिना नेटवर्क से जोड़ा जाता है उसे क्या कहा जाता है?

(a). Wireless

(b). Free

(c). Distributed

(d). Centralised

10. In Microsoft Excel _________ allows users to bring together copies of workbooks that other users have worked on independently.
माइक्रोसॉफ्ट एक्सेल में __ यूजर को ऑन वर्क बुक की प्रतियां साथ लाने की अनुमति देता है जिन पर अन्य यूजर ने स्वतंत्र रूप से काम किया है।

(a). compliling

(b). copying

(c). merging

(d). pasting

11. A ________ controls a particular type of device that is attached to your computer, such as printer, a keyboard or a mouse.
.____
विशेष प्रकार के उपकरण को नियंत्रित करता है जो आपके कंप्यूटर से जुड़ा होता है जैसे प्रिंटर कीबोर्ड या माउस।

(a). assembler

(b). device driver

(c). boot program

(d). BIOS (basic input/ output system)

12. Which option in Windows 10, Microsoft Intune will remove only company data managed by Intune?
विंडोज 10 में कौन सा विकल्प Intune द्वारा प्रबंधित केबल कंपनी डाटा को माइक्रोसॉफ्ट Intune हटा देगा?

(a). Selective wipe

(b). Full wipe

(c). Partial wipe

(d). Sorted wipe

13. Which shortcut key is used to move to the end of a text box in MS PowerPoint?
MS Powerpoint
ें टेक्सटबॉक्स के अंत में जाने के लिए किस शॉर्टकट कुंजी का उपयोग किया जाता है?

(a). ALT+END

(b). CTRL+END

(c). END

(d). ESC

14. What is the key combination to display show/Hide ink markup in MS PowerPoint?
एम एस पावर प्वाइंट में ink markup show/Hide प्रदर्शित करने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). CTRL+M

(b). CTRL+I

(c). ALT+I

(d). ALT+M

15. Which of the following options you select to find words that look the same but when spelt they are different?
निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प आप उन शब्दों को खोजने के लिए चुनते हैं जो समान दिखते हैं लेकिन जब उनकी वर्तनी भिन्न होती है

(a). Find whole word only

(b). Sounds Like

(c). Match case

(d). Find all word forms (English)

16. A ________ will automatically expand and shrink the table as a user adds or removes data.
उपयोगकर्ता द्वारा डाटा जोड़ने या निकालने पर __ स्वचालित रूप से टेबल को स्वीकृत और संक्षिप्त कर देगा।

(a). static range

(b). dynamic range

(c). module

(d). function

17. By default, a pivot Table _________ any text field.
डिफ़ॉल्ट रूप से एक पिवट तालिका किसी टेक्स्ट फील्ड को/की____ है।

(a). average

(b). sums

(c). counts

(d). copy

18. ________ source data will have no blank rows or columns and no subtotals used for crating pivot table.
___
सॉर्ट डाटा में कोई खाली पंक्तियां या स्तंभ नहीं होंगे और पीवट तालिका बनाने के लिए उपयोग के लिए जाने वाले कोई सब टोटल नहीं होंगे।

(a). Perfect

(b). Local

(c). Partially correct

(d). Universal

19. _________ is the output of decryption algorithm.
___
डिक्रिप्शन एल्गोरिथम का आउटपुट है।

(a). English

(b). Ciphertext

(c). Plaintext

(d). Adnormal

20. A(n) __________ is a person who creates a fake online profile with the intention of deceiving someone else.
______
वह व्यक्ति है जो किसी अन्य को धोखा देने के उद्देश्य नकली ऑनलाइन प्रोफाइल बनाता है।

(a). phisher

(b). admin

(c). spammer

(d). catfish

21. ________ virus can infect a file without changing the size of the file by using only empty sections, making it more difficult to detect.
_______
वायरस फाइल के आकार को बिना परिवर्तित किये फाइल के खंडों का उपयोग करके फाइल को संक्रमित कर सकता है और जिससे इसका पता लगाना अधिक कठिन हो जाता है।

(a). MBR

(b). Cavity

(c). Memory

(d). Stealth

22. How is the resolution of the screen changed in Windows 10?
विंडोज 10 में स्क्रीन के रेजोल्यूशन को किस प्रकार बदला जाता है?

(a). Display Properties -> Projecting to this PC

(b). Display Properties-> Notification & Actions

(c). Display Settings-> Display -> Resolution

(d). Display Properties -> Tablet mode

23. To resize a window in two directions simultaneously drag the mouse pointer _________.
किसी विंडो को दो दिशाओं में आकार देने के लिए माउस पॉइंटर को एक साथ खींचें

(a). diagonally

(b). None of the given options

(c). vertically

(d). horizontally

24. A ________ algorithm uses one key for encryption and another for decryption.
_______
एल्गोरिथ्म एंक्रिप्शन के लिए किसी एक पंछी का और डिक्रिप्शन के लिए किसी दूसरी कुंजी का उपयोग करता है

(a). secret

(b). personal

(c). public

(d). shared

25. What is the extension of Rich Text Format?
रिच टेक्स्ट फॉरमैट का एक्सटेंशन क्या है?

(a). .rtf

(b). .rtfs

(c). .rt

(d). .rtes

26. Arrange the monitors according to their consumption of energy. (from lowest to hightest).
निम्न मॉनिटरो को निम्नतम से उच्चतम ऊर्जा खपत के अनुसार व्यवस्थित करें।

(a). LCT, LED, CRT

(b). LED, LCD, CRT

(c). LED, CRT, LCD

(d). CRT, LCD, LED

27. Operating system is an example of ________ software.
ऑपरेटिंग सिस्टम ___ सॉफ्टवेयर का एक उदाहरण है।

(a). application

(b). system

(c). web based

(d). business

28. A typical commercial test execution tool would NOT be able to perform:
एक सामान्य वाणिज्य परीक्षण क्रियान्वयन उपकरण निम्नलिखित में से किस को क्रियान्वयन करने में सक्षम नहीं होगा?

(a). replaying inputs according to a programmed script

(b). recording test input

(c). comparison of expected outcome with actual outcome

(d). generating expected outputs

29. Observe the above figure and fill the blank.
The options in the above picture are under ______ tab.

उपरोक्त आकृति को देखें और रिक्त स्थान भरें।
उपरोक्त चित्र में विकल्प ______ टैब के अंतर्गत हैं।

(a). Tracking

(b). Comments

(c). Proofing

(d). Changes

30. Replace? in the given statement with suitable option.
Here is the path to make whole text into small letters.
Home → ________ → case Change → Lowercase
दिए गए कथन में ? के स्थान में उपयुक्त विकल्प भरें।
पूरे टेक्स्ट को छोटा करने के लिए यह मार्ग है।
Home → ________ → case Change → Lowercase

(a). Font

(b). Styles

(c). Editing

(d). Paragraph

31. Which of the following is NOT a browser?
इनमें से क्या ब्राउज़र नहीं है?

(a). Opera

(b). Chrome

(c). Internet Explorer

(d). Start page

32. What is the procedure to upload a file from MS Word to Google Doc?
एम एस वर्ड से गूगल डॉक पर फाइल अपलोड करने की प्रक्रिया क्या है?

(a). Click Upload button, go to open drive folder, select the file and click submit/open button.

(b). Click Upload button, go to hard drive, select the file and click submit/open button.

(c). Open Google Drive click it and log in to your Google account, Click New and File upload.

(d). Click Upload button, go to CD drive, select the file click submit/open button.

33. At what stage can you specify the password setting during installation of modem?
मॉडेम की स्थापना के दौरान आप किस स्तर पर पासवर्ड सेटिंग specify कर सकते हैं

(a). User cannot change password

(b). After setting date and timing

(c). After selecting connection type

(d). Immediately after login

34. Directory creates ___________ document/s containing a catalogue or printed list of address in Mail Merge.
डायरेक्टरी वह कौन सा डॉक्यूमेंट बनाता है जिसमें मेल मर्ज में एड्रेस के कैटलॉग सूची या प्रिंटेड सूची समाविष्ट होती है?

(a). double

(b). a single

(c). triple

(d). many

35. ADSL stands for:
ADSL ___
के लिए प्रयुक्त होता है।

(a). Acyclic Dynamic Subscriber Line

(b). Asymmetric Digital Subscriber Line

(c). Accurate Digital Service Line

(d). Asynchronous Data Service Line

36. Slow speeds are one of the biggest disadvantages associated with ______ Internet service.
धीमी गति ___ इंटरनेट सेवा से जुड़े सबसे बड़े नुकसानों में से एक है।

(a). fiber optic

(b). ADSL

(c). satellite

(d). cable broadband

37. As the ________ service is ‘ON’ all the time it has a possibility of getting hacked.
चूंकि ________ सेवा हर समय ‘चालू’ रहती है, इसलिए इसके हैक होने की संभावना बनी रहती है।

(a). satellite

(b). fiber optic (otherwise known as FioS)

(c). DSL

(d). cable modem

38. With _________ internet service, you will NOT be able to watch streaming movies, listen to streaming music, or browse at a lightning fast Internet speed.
निम्न में से किस इंटरनेट सेवा के साथ आप स्ट्रीमिंग फिल्म नहीं देख सकते स्ट्रीमिंग संगीत नहीं सुन सकते यह बिजली जैसी तेज इंटरनेट गति पर ब्राउज नहीं कर सकते?

(a). DSL

(b). satellite

(c). dial-up

(d). fiber optic

39. _________ colloquially termed a web address, is a reference to a web reference to a web resource that specifies its location on a computer network and a mechanism of retrieving it.
_________
को बोलचाल की भाषा में वेब एड्रेस कहा जाता है, यह वेब संसाधन के वेब संदर्भ का एक संदर्भ है जो कंप्यूटर नेटवर्क पर इसके स्थान और इसे प्राप्त करने के तंत्र को निर्दिष्ट करता है।

(a). Universal Remote Locator

(b). Uniform Resource Locator

(c). Universal Resource Locator

(d). Universal Range Location

40. The process of determining semantic similarity between http.//example.com/and http.//www.example.com is known as:
http.//example.com/
और  http.//www.example.com/ के बीच अर्थ संबंध समानता निर्धारित करने की प्रक्रिया को कहा जाता है?

(a). URL normalisation

(b). URL balancing

(c). URL modification

(d). URL support

41. What are the different types of list present in paragraph group under the Home tab in MS Word?
एमएस वर्ड में होम टैब के अंतर्गत पैराग्राफ ग्रुप में मौजूद विभिन्न प्रकार की लिस्टस् क्या है?

(a). Bullets

(b). Numbering, Bullets, Multi-level list

(c). Bullets, Numbering

(d). Multi-level list, Bullets

42. Which of the following is the hard copy of a document?
निम्नलिखित में से कौन सी एक दस्तावेज की हार्ड कॉपी है?

(a). Stored in hard disk

(b). Stored in a floppy

(c). Stored in a CD

(d). Printed on a printer

43. CPU issues addresses, data and control signals and receives instructions, data, status signals and interrupt requests. This communication is carried out through a system bus. Therefore, an obligatory component of the CPU is an interface for the system bus referred to as ______.
सीपीयू एड्रेस, डेटा और कंट्रोल सिग्नल जारी करता है और निर्देश, डेटा, स्टेटस सिग्नल और इंटरप्ट अनुरोध प्राप्त करता है। यह संचार एक सिस्टम बस के माध्यम से किया जाता है। इसलिए, सीपीयू का एक अनिवार्य घटक सिस्टम बस के लिए एक इंटरफ़ेस है जिसे ______ कहा जाता है।

(a). control sequencer/control generator block

(b). address block

(c). bus control block

(d). instruction block

44. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a:
निर्देशों की एक श्रंखला जो कंप्यूटर को बताती है कि उसे क्या करना है और कैसे करना है क्या कहलाती है?

(a). processor

(b). command

(c). program

(d). user response

45. who invented the keyboard?
कीबोर्ड का आविष्कार किसने किया?

(a). Christopher Latham Sholes

(b). Alfred marshall

(c). Steve Jobs

(d). James Gosling

46. MS Excel is used for:
एम एस एक्सेल का उपयोग किस लिए किया जाता है?

(a). creating presentations

(b). creating spreadsheets

(c). creating Column Chart

(d). creating Address

47. which of the following system do the digital computes use to encode date and programs?
डिजिटल कंप्यूटर डेटा और प्रोग्राम को एनकोड करने के लिए निम्न में से किस सिस्टम का उपयोग करते हैं!

(a). Semiconductor

(b). Binary

(c). Decimal

(d). RAM

48. Modern card readers are the ___________ that can read plastic cards embedded with either a barcode, magnetic strip, computer chip or another storage medium.
आधुनिक कार्ड रीडर ___________ हैं जो बारकोड, चुंबकीय पट्टी, कंप्यूटर चिप या किसी अन्य भंडारण माध्यम के साथ एम्बेडेड प्लास्टिक कार्ड पढ़ सकते हैं।

(a). wi-fi devices

(b). virtual devices

(c). Bluetooth devices

(d). electronic devices

49. ________ improves hard disk performance by anticipating data needs.
________
डेटा की जरूरतों का अनुमान लगाकर हार्ड डिस्क के प्रदर्शन में सुधार करता है

(a). Disk formating

(b). Disk defragmentation

(c). Disk writing

(d). Disk caching

50. In a digital camera, the _________ and shutter admit the correct amount of light to the imager.
एक डिजिटल कैमरे में, _________ और शटर इमेजर को प्रकाश की सही मात्रा स्वीकार करते हैं!

(a). lens

(b). optical sensor

(c). diaphragm

(d). adjusting glass

51. For which of the following experience have the webcams been used online?
निम्नलिखित में से किस अनुभव के लिए वेबकैम का ऑनलाइन उपयोग किया गया है

(a). Internet bridging

(b). Augmented reality

(c). Internet packet classification

(d). Internet routing

ANSWER

1. Answer (d). Tool Tips

2. Answer (c). Shift

3. Answer (b). 10

4. Answer (a). Ctrl+Shift+C

5. Answer (c). File directory

6. Answer (a). Thesaurus

7. Answer (b). .txt

8. Answer (d). Insert Table

9. Answer (a). Wireless

10. Answer (a). merging

11. Answer (b). device driver

12. Answer (b). Full wipe

13. Answer (b). CTRL+END

14. Answer (a). CTRL+M

15. Answer (c). Match case

16. Answer (b). dynamic range

17. Answer (c). counts

18. Answer (a). Perfect

19. Answer (c). Plaintext

20. Answer (d). catfish

21. Answer (b). Cavity

22. Answer (c). Display Settings-> Display -> Resolution

23. Answer (a). diagonally

24. Answer (c). public

25. Answer (a). .rtf

26. Answer (b). LED, LCD, CRT

27. Answer (b). system

28. Answer (d). generating expected outputs

29. Answer (c). Proofing

30. Answer (a). Font

31. Answer (d). Start page

32. Answer (c). Open Google Drive click it and log in to your Google account, Click New and File upload.

33. Answer (c). After selecting connection type

34. Answer (b). a single

35. Answer (b). Asymmetric Digital Subscriber Line

36. Answer (c). satellite

37. Answer (c). DSL

38. Answer (c). dial-up

39. Answer (b). Uniform Resource Locator

40. Answer (a). URL normalisation

41. Answer (b). Numbering, Bullets, Multi-level list

42. Answer (d). Printed on a printer

43. Answer (c). bus control block

44. Answer (c). program

45. Answer (a). Christopher Latham Sholes

46. Answer (b). creating spreadsheets

47. Answer (b). Binary

48. Answer (d). electronic devices

49. Answer (d). Disk caching

50. Answer (c). diaphragm

51 Answer (b). Augmented reality

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायेंऔर हाँ पोस्ट शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.