CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 1 (05 OCTOBER 2019)

05 अक्‍टूबर 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. 1 Terabyte can also be written as:
1 TB
को …………. के रूप में लिखा जा सकता है

(a). 250

(b). 240

(c). 310

(d). 210

2. A condition when the computer is not supplying data fast enough to the CD writer is called………….
ऐसी स्थिति जब कंप्यूटर सीडी राइटर को पर्याप्त तेजी से डेटा की आपूर्ति नहीं कर रहा है, ………… कहलाती है

(a). Buffer overrun

(b). buffer overdrive

(c). buffering

(d). buffer underrun

3. …….Is a standard that said the under standard of the communication between the parallel peripherals
………..
एक मानक है जो समानांतर बाह्य उपकरणों के बीच संचार के मानक के तहत कहलाता है।

(a). CAT 5

(b). RS232

(c). IEEE-1284

(d). RS232a

4. What is the capacity of 3-1/2 inch floppy disc
3-1/2
इंच फ्लॉपी की क्षमता कितनी होती है?

(a). 360kb to 1.2 MB

(b). 400 kb to 1.44 MB

(c). 400kb 22.4 mb

(d). 360 KB to 3.2 MB

5. In an outline view, how to show In an outline view, how to show all headings with the headings one style
आउटलाइन व्यू में, सभी हेडिंगों की शैली हेडिंग1 किस शॉर्टकट की से कर सकते हैं?

(a). ALT + 1

(b). ALT + SHIFT + 1

(c). CONTROL + SHIFT + 1

(d). SHIFT + 1

6. If an MS Excel worksheet is to be linked in a powerpoint 2013 presentation then which of the following command should be used
यदि एक एमएस एक्सेल वर्कशीट को पावरप्वाइंट प्रस्तुति में जोड़ा जाना है, तो निम्न में से किस कमांड का उपयोग किया जाना चाहिए?

(a). picture command

(b). paste command

(c). Paste special command

(d). copy command

7. Which printer is very commonly used for desktop publishing
डेक्सटॉप पब्लिकेशन के लिए किस प्रिंटर का उपयोग आमतौर पर किया जाता है?

(a). laser printer

(b). Daisy wheel printer

(c). linkjet

(d). Dot Matrix printer

8. Which unit is used to read the speakers?
स्पीकर्स को पढ़ने के लिए किस यूनिट का प्रयोग किया जाता है

(a). Ampere

(b). Farad

(c). Watt

(d). Henry

9. a memory card reader is a device used for …… with a smart card
मेमोरी कार्ड रीडर एक उपकरण है जिसका उपयोग कर स्मार्ट कार्ड के साथ ……………के लिए किया जाता है।

(a). switching

(b). communication

(c). Interfacing

(d). portability

10. Camera phones and the some high-end stand alone digital cameras main use the following network to connect for sharing images
कैमराफोन और कुछ हाई- एंड – स्टैंडर्ड अलोन डिजिटल कैमरे छवियों को साझा करने के लिए निम्नलिखित में से किस नेटवर्क का उपयोग कर सकते हैं?

(a). cellular network

(b). Modular network

(c). virtual private network

(d). WSN and network

11. Which shortcut key is used to enter the current date in MS Excel
माइक्रोसॉफ्ट एक्सेल को वर्तमान दिनांक दर्ज करने के लिए के शॉर्टकट कुंजी का इस्तेमाल किया जाता है?

(a). ALT +;

(b). Shift +;

(c). CTRL+;

(d). CTRL +:

12. Which of the following operating system has built-in security features called a windows firewall.
निम्नलिखित में से किस ऑपरेटिंग सिस्टम में निर्मित सुरक्षा सुविधा को विंडोज फायरवॉल कहा जाता है?

(a). Windows 95

(b). windows 98

(c). windows ME

(d). windows 7

13. Which of the following statements is true in all context of watermark?
वाटरमार्क के संदर्भ में निम्न में से कौन सा कथन सत्य है?

(a). The colour of a watermarks cannot be changed

(b). Watermark can be applied only to a single page in a documents

(c). A watermark is a ghost text

(d). a watermark is not visible to us in hard copy

14. Consists of a step-by-step instruction that tells the computers how to complete a task.
……………
चरण-दर-चरण निर्देश से मिलकर बनता है जो कंप्यूटर को बताता है कि किसी कार्य को कैसे पूरा किया जाए।

(a). program

(b). objects

(c). data

(d). hardware

15. What will be the output for the function ISNA(1/0) in open office calc
Open office Calc
में ISNA(1/0) फंक्शन के लिए आउटपुट क्या होगा?

(a). FALSE

(b). NULL

(c). TRUE

(d). FALSE  or TRUE

16. By what name is the background of the screen knowns.
स्क्रीन की पृष्ठभूमि को किस नाम से जाना जाता है?

(a). window

(b). application

(c). frame

(d). Desktop

17. To change the display background which of the following properties need to be altered?
डिस्प्ले की background  को बदलने के लिए, किन गुणों को बदलने की आवश्यकता पड़ती है?

(a). taskbar

(b). Display

(c). printer

(d). folder

18. If a text of wallpaper size resolution is 800 x 600 dash then 800 represents
यदि text of wallpaper का आकार (resolution) 800×600 है तो 800 क्या दर्शाता है ?

(a). colours

(b). deep

(c). Theme

(d). wide

19. …….. Program is developed to promote the using a Power management technology in computer equipment.
कंप्यूटर उपकरणों में Power management technology के उपयोग को बढ़ावा देने के लिए ……..……..प्रोग्राम विकसित किया जाता है ?

(a). Green IT

(b). green computing

(c). Energy star

(d). five star

20. Which is not the mandatory components to setup the computer system.
कंप्यूटर सिस्टम स्थापित करने के लिए अनिवार्य घटक कौन सा नहीं है?

(a). Computer hardware

(b). Application software

(c). System software

(d). Oprating system

21. ………. Cryptography scheme are generally categorised as being either stream ciphers or block ciphers.
………… क्रिप्टोग्राफी योजना को आम तौर पर या तो स्ट्रीम सिफर या ब्लॉक सिफर के रूप में वर्गीकृत किया जाता है।

(a). hash function

(b). public key algorithm

(c). popular key algorithm

(d). Secret key algorithm

22. In cryptography algorithm anyone intercepting the encrypted message will see the……….
क्रिप्टोग्राफी एल्गोरिथम में एन्क्रिप्टेड संदेश को इंटरसेप्ट करने वाला कोई भी व्यक्ति ………… को देखेगा।

(a). decrypted text

(b). random data

(c). actual data

(d). plan text

23. Triple DES systems are ………. then single DES.
ट्रिपल DES सिस्टम को एकल DES से ………..…होते हैं।

(a). both faster and similar

(b). similar

(c). faster

(d). slower

24. When testing should be stopped?
परीक्षण को कब रोक देना चाहिए?

(a). when quality goals established in a beginning of the project are met

(b). when all bugs are fixed

(c). when you run out of time

(d). When all test cases are done

25. Test procedure is:
परीक्षण प्रक्रिया ……………है ।

(a). combination of the test plan and test cases

(b). collection of test plan

(c). both collection of test plan & combination of the test plan and test cases

(d). collection of test cases

26. Bit torrent files has……. file format
बिट टोरेंट फाइल का फॉर्मेट…………… होता है।

(a). .bittorrent

(b). .bitolerant

(c). .bit

(d). .tolerant

27. DRV is the file format for …..… files.
DRV
फाइल फॉरमैट किस फाइल का होता है ?

(a). image

(b). system

(c). audio

(d). Animation / movie

28. How many part(s) does an email address has / have ( separated )by a special symbol’@’)?
ईमेल पते में कितने भाग होते हैं (विशेष प्रतिक @ से अलग किए हुए)?

(a). Four part

(b). Two part

(c). Single part

(d). Three part

29. ………. Is the conversation of the sampled signal which is discrete in time but and value into a single which is discrete in value.
…………….
एकल सिग्नल प्रतिरूप का रूपांतरण है, जो समय में अलग (डिस्क्रिप्ट) है लेकिन मान में निरंतर है, एकल सिग्नल में जो मूल्य में अलग (डिस्क्रिप्ट) है ।

(a). encoding

(b). quantization

(c). sampling

(d). Practicing

30. What is the natural mask for a class c network.
क्लास C नेटवर्क के लिए प्राकृतिक मास्क है क्या है?

(a). 255.255.255.254

(b). 255.255.255.255

(c). 255.255.255.1

(d). 255.255.255.0

31. What is not on insert ribbon / menu in MS word 2016.
MS WORD 2016
में इंसर्ट टेब रिबिन पर क्या नहीं है ?

(a). page numbers

(b). Thesaurus

(c). Text Box

(d). Shapes

32. ………. Wings a paragraph seconds and subsequent lines of text in indent marker.
……….
इंडेंट मार्कर पर पैराग्राफ की दूसरी ओर बाद की पंक्ति की शुरुआत करता है

(a). tight indents

(b). Left indent

(c). hanging indent

(d). center indent

33. What is the margin of the page when MS office 2003 default option in standards for top and bottom while printing documents?
एमएस ऑफिस 2003 में दस्तावेज की छपाई करते समय एक सामान्य पृष्ठ पर ऊपर और नीचे के लिए डिफॉल्ट विकल्प का चयन करते समय पृष्ठ का मार्जिन क्या होता है?

(a). 1 inch, 1.25 inch

(b). 1 inch, 0.5 inch

(c). 0.5 inch, 0.5 inch

(d). 1 inch, 1 inch

34. The below displays are checkbox in auto corrected which option has to be chosen to enable capitalization of name of days in week?
नीचे दिखाए गए ऑटो करेक्ट टैब में चेक बॉक्स हैं। सप्ताह में दिनों के नामों के कैपिटलाइजेशन को सक्षम करने के लिए किस विकल्प को चुना जाता है?

(a). Correct two initial capitals

(b). capitalised name of days

(c). capitalise first letter of table cells

(d). Correct two initial capitals

35. The below icon is represent in the ……….. group in maling tab.
नीचे दिया गया आइकन मेलिंग टैब के किस समूह में मौजूद रहता है?

(a). Create

(b). preview result

(c). start mail merge

(d). finish

36. What is the command to switch between application in windows?
विंडोज में एप्लीकेशन के लिए स्विच करने के लिए कमांड क्या है?

(a). ALT + TAB

(b). TAB + SWIFT

(c). TAB + DEL

(d). IT IS NOT POSSIBLE

37. Which of the below options describe the correct parameters represent in change case heading?
नीचे दिए गए विकल्पों में से कौन सा चेंज केस हेडिंग में उपलब्ध पैरामीटर की सही व्याख्या करता है?

(a). uppercase, capitalise each word, Toggle case.

(b). Uppercase lowercase, capitalise each word

(c). Upper case, toggle case, lower case

(d). sentance case, lowercases, uppercase, capitalise each word, Toggle case.

38. Which of the following internet service operates over a normal telephone line similar to DSL?
निम्न में से कौन सी इंटरनेट सेवा DSL के सामान सामान्य टेलीफोन लाइन पर चलती है?

(a). data service line

(b). Digital subscriber list

(c). digital service line

(d). Dial-up

39. Depending upon your subscription plan if you want a faster web browsing speed than digital up your local phone provider may also give you access to………

यदि आप डायल-उप की तुलना में तेज वेब ब्राउजिंग गति चाहते हैं तो आप की सदस्यता योजना के आधार पर, आपका स्थानीय फोन प्रदाता आपको……….. की पहुंच प्रदान कर सकता है ।

(a). DSL

(b). Cable broadband

(c). satellite

(d). fibre optical service

40. ……….. Allows the internet users to talk across internet to any computer equipment to receive the call.
………… इंटरनेट उपयोगकर्ताओं को कॉल प्राप्त करने के लिए किसी भी कंप्यूटर उपकरण से इंटरनेट पर बात करने की अनुमति देता है।

(a). Internet telephony (VoIP)

(b). newsgroups

(c). Internet relay chat (IRC)

(d). internet messaging

41. Which of the following information retrieval service enables the users to transfer files?
निम्नलिखित में से कौन-सी सूचना पुनर्प्राप्ति सेवा उपयोगकर्ताओं को फाइलों को स्थानांतरित करने की सुविधा प्रदान करती है?

(a). Gopher

(b). file transfer protocol (FTP)

(c). Archie

(d). VERONICA

42. Which of the following is the cheapest broadband option?
निम्नलिखित ब्रॉडबैंड विकल्पों में से कौन सबसे सस्ता है?

(a). satellite

(b). Fibre optics otherwise known as FiOS

(c). cable modem

(d). DSL

43. Which of the following internet communication service is used to organise group of internet users to share common information through e-mal?
ईमेल के माध्यम से सामान्य जानकारी साझा करने के लिए इंटरनेट उपयोगकर्ताओं के समूहों के व्यवस्थापन हेतु…………… इंटरनेट संचार सेवा का उपयोग किया जाता है ।

(a). newsgroups

(b). mailing lists

(c). e-mails

(d). telnet

44. ………. Is a web service that is a method of the communicating by two way video and audio transmission with help of telecommunication technologies.
………….
एक इंटरनेट सेवा है जो दूर संचार प्रौद्योगिकी की सहायता से द्विमार्गी वीडियो और ऑडियो संचरण द्वारा संचार करने की एक विधि है ।

(a). telnet

(b). World wide web

(c). FTP

(d). video conferencing

45. A typical URL code have the form http. / / www example.com / index HTML, in which index.html indicates;
एक सामान्य यूआरएल कोड में एचटीटीपी फॉर्म होता है। // www example.com / अनुक्रमणिका HTML, जिसमें index.html इंगित करता है

(a). a protocol

(b). a file name

(c). Hostname

(d). an address

46. Datagram network is a type of;
डाटाग्राम नेटवर्क एक प्रकार का ……….. होता है

(a). packet switched communication network

(b). Circuit switched communication network

(c). point to point network broadcast

(d). communication network

47. Identify the social media to which ZOHO mail CANNOT link?
उस सोशल मीडिया की पहचान करें जिससे ZOHO मेल लिंक नहीं कर सकता है?

(a). Twitter

(b). linkedIn

(c). Facebook

(d). Flickr

48. The MS office application that manipulates data organised in row and columns is called………
एमएस ऑफिस एप्लिकेशन जो पंक्ति और कॉलम में व्यवस्थित डेटा में हेरफेर करता है उसे …….. कहा जाता है।

(a). MS word

(b). MS Outlook

(c). MS Excel

(d). MS presentation

49. What is the key combination to change the font in MS PowerPoint?
एमएस पावरप्वाइंट में फोंट बदलने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). CTRL + SHIFT + F

(b). both CTRL+ SHIFT + P & CTRL + SHIFT + F

(c). CTRL + SHIFT + <

(d). CTRL+ SHIFT+ P

50. In MS word 2003, which of the following option is n hoti available in insert–>picture?
एमएस वर्ड 2003 में निम्न में से कौन सा विकल्प इंसर्ट—> पिक्चर में उपलब्ध नहीं है?

(a). word art

(b). clip art

(c). Graph

(d). auto shapes

ANSWER

1. ANSWER (b). 240

2. ANSWER (d). buffer underrun

3. ANSWER (c). IEEE-1284

4. ANSWER (b). 400 kb to 1.44 MB

5. ANSWER (b). ALT + SHIFT + 1

6. ANSWER (c). Paste special command

7. ANSWER (a). laser printer

8. ANSWER (c). Watt

9. ANSWER (b). communication

10. ANSWER (a). cellular network

11. ANSWER (d). CTRL +:

12. ANSWER  (d). windows 7

13. ANSWER (c). A watermark is a ghost text

14. ANSWER (a). program

15. ANSWER  (a). FALSE

16. ANSWER  (d). Desktop

17. ANSWER  (b). Display

18. ANSWER  (d). wide

19. ANSWER  (c). Energy star

20. ANSWER  (b). Application software

21. ANSWER  (d). Secret key algorithm

22. ANSWER  (b). random data

23. ANSWER  (d). slower

24. ANSWER  (a). when quality goals established in a beginning of the project are met

25. ANSWER  (d). collection of test cases

26. ANSWER  (d). .tolerant

27. ANSWER  (b). system

28. ANSWER  (b). Two part

29. ANSWER  (b). quantization

30. ANSWER (d). 255.255.255.0

31. ANSWER  (b). Thesaurus

32. ANSWER (c). hanging indent

33. ANSWER (d). 1 inch, 1 inch

34. ANSWER (b). capitalised name of days

35. ANSWER  (a). Create

36. ANSWER (a). ALT + TAB

37. ANSWER (d). sentance case, lowercases, uppercase, capitalise each word, Toggle case.

38. ANSWER (d). Dial-up

39. ANSWER (a). DSL

40. ANSWER (a). Internet telephony (VoIP)

41. ANSWER (b). file transfer protocol (FTP)

42. ANSWER  (d). DSL

43. ANSWER (b). mailing lists

44. ANSWER (d). video conferencing

45. ANSWER (b). a file name

46. ANSWER (a). packet switched communication network

47. ANSWER (d). Flickr

48. ANSWER (c). MS Excel

49. ANSWER (b). both CTRL+ SHIFT + P & CTRL + SHIFT + F

50. ANSWER (c). Graph

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायेंऔर हाँ पोस्ट शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.