CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 1 (28 APRIL 2019)

28 अप्रैल 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. Where are the startup instructions for computer stored?
कंप्यूटर के स्टार्टअप निर्देश कहां संग्रहित होते हैं?

(a). Read Only Memory Chip

(b). CD-ROM

(c). ROM BIOS

(d). Random Access Memory

2. Microsoft Word, by default, places a tab stop at every __________ mark on the ruler.
माइक्रोसॉफ्ट वर्ड डिफ़ॉल्ट रूप से रोलर पर प्रत्येक __ पर एक्टिव स्थान रखता है।

(a). 0.5″

(b). 0.2″

(c). 0.4″

(d). 0.1

3. In MS Excel 2016, both formulas and functions must be preceded by the ________for Excel to understand them.
एम एस एक्सेल 2016 में फार्मूला और फंक्शन दोनों के आगे __ होना चाहिए ताकि एक्सेल उन्हें समझ सके।

(a). Asterisk sign

(b). Hash sign

(c). Equals sign

(d). Percent sign

4. In MS Word 2016, you can select the _______ format to save a document in previous Word version.
एमएस वर्ड 2016 में आप किसी डॉक्यूमेंट को पिछले वर्ड संस्करण में सहेजने के लिए किस स्वरूप का चयन कर सकते हैं।

(a). Word Template (*.dotx)

(b). Open Document (*.odt)

(c). XPS Document (*.xps)

(d). Word 97-2003 Document (*.doc)

5. In which of the following device can you plug various multi-port cards to provide additional access as the network grows in size?
निम्न उपकरणों में से किसमें द्वारा आप अतिरिक्त एक्सप्रेस प्रदान करने के लिए विभिन्न multi-port कार्डों को प्लग कर सकते हैं जैसे जैसे नेटवर्क का आकार बढ़ता है?

(a). Gateway

(b). Repeater

(c). Bridge

(d). Switch

6. DNS stands for ____________.
DNS
का पूर्ण रूप क्या होता है?

(a). Domain Number Service

(b). Different Number Source

(c). Domain Name Service

(d). Dual Number System

7. Information sent over the Internet is divided into small pieces known as __________.
इंटरनेट पर भेजे जाने वाली जानकारी को छोटेछोटे टुकड़ों में विभाजित किया जा सकता है जिसे _______ के नाम से जाना जाता है।

(a). e-mail forms

(b). messages

(c). PPPs

(d). packets

8. __________ measures the capacity of communication channel.
_________
संचार चैनल की क्षमता को मापता है।

(a). Network

(b). Bandwidth

(c). Width

(d). Modem

9.  ________ specifies rules or guidelines for data communication over computer networks.
_____
कंप्यूटर नेटवर्क पर डाटा संचार के लिए नियम या दिशा निर्देश कौन निर्देशित करता है।

(a). Hardware

(b). Information

(c). Data

(d). Protocol

10. The largest network in the work is called ______.
दुनिया में सबसे बड़े नेटवर्क को ________ कहा जाता है।

(a). Web

(b). Intranet

(c). Internet

(d). VPN

11. When can two different files have the same name?
दो विभिन्न फाइलों का एक जैसा नाम कब हो सकता है?

(a). If they are in the same folder

(b). Never

(c). If the names are capital ised differently

(d). If they are in different folders

12. ______ menu shows New, Open and Close commands.
_____
मेनू New, Open and Close कमांड को दर्शाता है।

(a). File

(b). Insert

(c). View

(d). Edit

13. What is a LAN?
LAN
का विस्तारित रूप क्या है?

(a). Local Access Network.

(b). Local Alternative Network.

(c). Local Area Network.

(d). Local Advanced Network.

14. A ________ editor or program is one that allows a developer to see what the end result will look like while the interface or document is being created.
_____
एक ऐसा एडिटर क्या प्रोग्राम है जिसमें डेवलपर को इंटरफ़ेस या दस्तावेज बनाते समय यह देखने की अनुमति होती है कि अंतिम परिणाम कैसा दिखेगा।

(a). Pagination

(b). WYSIWYG

(c). Soft Copy

(d). Search & Replace

15. Computer manipulate data in many ways, and this manipulation is called _________.
कंप्यूटर कई तरह से डेटा में हेरफेर करता है, और इस हेरफेर को कहा जाता है__________

(a). processing

(b). batching

(c). upgrading

(d). utilizing

16. Personal computers can be connected togethe to form a ________.
व्यक्तिगत कंप्यूटरों को आपस में जोड़ कर एक _______ बनाया जा सकता है।

(a). super computer

(b). server

(c). network

(d). enterprise

17. Which function returns arctangent of a number in MS Excel?
एम एस एक्सेल में किसी संख्या का अभिसरण किस फंक्शन से होता है?

(a). ATAN function

(b). TANR function

(c). ARCTAN function

(d). RTAN function

18. Which option is used to remove the drop cap altogether and return to normal text?
एमएस वर्ड 2003 में ड्रॉप कैप को पूरी तरह से हटाने और सामान्य टेक्स्ट पर लौटने के लिए किस विकल्प का उपयोग किया जाता है !

(a). Edit

(b). Dropped

(c). None

(d). Format

19. Which function is only available in the menu when the cursor is placed is placed within a paragraph of text in MS Word 2003 ?
कौन सा फ़ंक्शन केवल मेनू में उपलब्ध होता है जब कर्सर रखा जाता है एमएस वर्ड 2003 में टेक्स्ट के paragraph के भीतर रखा जाता है !

(a). Format

(b). View

(c). Drop cap

(d). Edit

20. What is the key combination to align objects to the vertical center of the last selected object in MS PowerPoint?
MS PowerPoint में अंतिम चयनित ऑब्जेक्ट के vertical center में ऑब्जेक्ट को align करने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). Alt+F2

(b). Alt+3

(c). Alt+1

(d). Alt+5

21. Which view in PowerPoint can be used to enter Speaker Comments?
PowerPoint में किस view  का उपयोग स्पीकर Comments  दर्ज करने के लिए किया जा सकता है!

(a). Notes page view

(b). Design view

(c). Normal View

(d). Text view

22. To ______ legend entries on the Worksheet, ___________ the cell which contains the name of the data series, ________ the new name and press Enter in MS Excel.
एमएस एक्सल में Worksheet  पर अपूर्व प्रविष्टियों को ______ करने के लिए सेल जिसमें डेटा की श्रंखला का नाम होता है वह ____करें नया नाम____ करें और एंटर करें।

(a). edit; type; option

(b). select; edit; type

(c). type; edit; select

(d). edit; type; select

23. Which of the following is the right order of events to ‘add axis title to a chart’ in MS Excel?
निम्नलिखित में से कौन सी घटनाएं एमएस एक्सल में चार्ट में एक्सेस शीर्षक जोड़े के संबंध में सही क्रम में है?

(a). Click chart elements> Click Axis Title<Click anywhere in chart

(b). Click anywhere in chart>Click chart elements>Click Axis Title

(c). Click chart elements>Click anywhere in chart>Click Axis Title

(d). Click anywhere in chart>Click Axis Title>Click chart elements

24. In MS Excel worksheets, ________ charts are NOT arranged sequentially.
एम एस एक्सेल Worksheets में चार्ट अनूक्रमिक रूप से व्यवस्थित नहीं किए जाते हैं।

(a). line

(b). pie

(c). embedded

(d). linked

25. In MS Excel, line chart with markers is used to indicate:
एमएस एक्सल में markers  के साथ लाइन चार्ट का प्रयोग ______ सूचित करता है।

(a). Trends over time

(b). Over ordinal data

(c). Over ordered categories

(d). Individual data values

26. Rectangular area that includes data series and data marker in MS Excel is called:-
आयताकार क्षेत्र जिसमें MS Excel में डेटा श्रृंखला और डेटा मार्कर शामिल होता है, उसे ______  कहते है।

(a). Chart title

(b). Data label

(c). Chart area

(d). Plot area

27. A _________ is the visual representation of a pivot table in Excel.
_________
एक्सेल में पिवट टेबल का visual representation है।

(a). power pivot

(b). pivot chart

(c). chart

(d). table

28. _______ layout is useful when you want to show all the field names as heading labels and aren’t concerned about the width of the pivot table but want to reduce the number of rows.
______
लेआउट तब उपयोगी होता है जब आप सभी फ़ील्ड नामों को शीर्षक लेबल के रूप में दिखाना चाहते हैं और पिवट तालिका की चौड़ाई के बारे में चिंतित नहीं हैं लेकिन पंक्तियों की संख्या को कम करना चाहते हैं !

(a). Design Form

(b). Outline Form

(c). Compact Form

(d). Tabular Form

29. To prevent _________ many systems allow a user to make mistakes only three or four times by entering a wrong username or password.
_______
को रोकने के लिए कई सिस्टम यूजर को अपना यूजर नाम या पासवर्ड दर्ज करने में केवल तीन या चार बार गलती करने की अनुमति देते हैं।

(a). tapping

(b). brute-force attacks

(c). intruder attack

(d). eavesdropping

30. A ___________ is a financial reward offered by technological organizations to anyone who discovers and responsibly reports bugs in software or computing services.
________
तकनीकी संगठनों द्वारा प्रदान किया जाने वाले वित्तीय इनाम है जो कि किसी भी व्यक्ति को सॉफ्टवेयर या कंप्यूटिंग सेवाओं में बग की खोज करने कर उनकी जानकारी देने के लिए दिया जाता है।

(a). Bug rise

(b). Bug bounty

(c). Bug price

(d). Bug money

31. How to resize a window to the left of the screen using the key on the keyboard?
keyboard
पर key का उपयोग कर स्क्रीन के लेफ्ट ओर के विंडो का आकार कैसे बदलें?

(a). Window key + left arrow key

(b). Window key +ALT + CTRL key

(c). Window key + right arrow key

(d). Window key + CTRL key

32. _______ key cryptography algorithms uses single key for encryption and decryption.
________
कुंजी क्रिप्टोग्राफी एल्गोरिथ्म इंक्रिप्शन और डिक्रिप्शन के लिए एकल कुंजी का उपयोग करता है।

(a). Personal

(b). Symmetric

(c). shared

(d). Universal

33. Plain text file has a ______ format.
प्लेन टेक्स्ट फाइल में कौन से फॉर्मेट होता है?

(a). .txt

(b). .tx

(c). .tt

(d). .text

34. Bootable disk means:
बूटेबल डिस्क का क्या अर्थ है?

(a). disk containing its own operating system ready for troubleshoting.

(b). disk containing another operating system not ready to load.

(c). disk containing another operating system ready to load.

(d). disk containing its own operating system ready to load.

35. What is the purpose of test completion criteria in a test plan?
परीक्षण योजना में परीक्षण पूरा करने के मापदंड का उद्देश्य क्या है?

(a). To plan when to stop testing.

(b). To set the criteria used in generating test inputs.

(c). To know when test planning is complete.

(d). To ensure that the test case specification is complete.

36. Here are the steps to to add words that you frequently mistype, to Auto Correct. Arrange them in the correct order.
1. A Context menu appears.
2.Assuming that Word flags the mistyped word as misspelled, right-click on it.
3. If spelling corrections are offered in the Context menu, there should also be a men choice called AutoCorrect Choose it and you will see the same correction in the resultant submenu.
4. Choose the correct spelling in this submenu.
यहां उन शब्दों को ऑटोकरेक्ट में जोड़ने के चरण दिए गए हैं जिन्हें आप अक्सर गलत करते हैं उन्हें सही क्रम में व्यवस्थित करें।
1.
एक कॉन्टेक्स्ट मैनू प्रकट होता है।
2.
यह मानते हुए कि वर्ड गलत टाइप किए गए शब्द को गलत वर्तनी के रूप में फ्लैट करता है उस पर दया क्लिक करें।
3.
यदि कॉन्टेक्स्टमैनू में वर्तनी सुधार की पेशकश की जाती है तो ऑटोकरेक्ट नामक मेनू विकल्प भी होना चाहिए इसे चुने और आप परिणामी उप मेनू में वही वर्तनी सुधार देखेंगे।
4.
इस उप मेनू में सही वर्तनी चुने।

(a). 1,2,3,4

(b). 2,3,1,4

(c). 2,1,3,4

(d). 2,1,4,3

37. Today, we have several browsers developed by many companies/organizations. However, the first Web Browser was developed by_______.
आज हमारे पास कई कंपनियों/संगठन द्वारा विकसित ब्राउज़र है। मगर पहला वेब ब्राउज़र किसने विकसित किया था?

(a). Marc Andreessen

(b). Mozilla foundation

(c). Tim Berners-Lee

(d). Jacobs Lan

38. Can you see the download progress when you download a file?
जब आप फाइल डाउनलोड करते हैं तो क्या आप डाउनलोड progress देख सकते हैं?

(a). No

(b). Yes, only in Chrome browser

(c). Yes, Only in Firefox browser

(d). Yes

39. Which of the following is NOT a modulation technique used for Modem?
निम्न में से कौन मोडेम के लिए उपयोग की जाने वाली मॉडुलन तकनीक नहीं है!

(a). Frequency shift keying(FSK)

(b). Differential PSK (DPSK)

(c). Amplitude shift keying (ASK)

(d). Power shift keying (PSK)

40. Weather has a negative impact on ______ internet users. When it is rainy, cloudy, windy or snowing, signal can easily be lost.
____
इंटरनेट उपयोगकर्ताओं पर मौसम का सकारात्मक प्रभाव पड़ता है क्योंकि बारिश बादल हवा या बर्फबारी से सिग्नल आसानी से गुम हो सकते हैं।

(a). Dial-up

(b). Satellite

(c). Cable modem

(d). DSL

41. Instructions:- Refer to the example and answer the question:
Example : https.//www.example.com/to http.//www.example.com/
Question : The process of limiting different application layer protocols is known as:
निर्देश उदाहरण का संदर्भ लें और प्रश्न का उत्तर दें:
उदाहरण– http.//www.example.com/सेhttp.//www.example.com/
प्रश्न अलगअलग एप्लीकेशन लेयर प्रोटोकोल को सीमित करने की प्रक्रिया को कहा जाता है:

(a). URL Support

(b). URL Normalization

(c). URL Balancing

(d). URL Modification

42. If you want alignment to be justified, where is that option available?
यदि आप अपने alignment  को जस्टिफाई करना चाहते हैं तो यह विकल्प कहां उपलब्ध होगा?

(a). In Font slot

(b). In Paragraph area

(c). In Clipboard area

(d). In styles area

43. A dual layer Blu-Ray disc can store _________.
एक दोहरी परत ब्लू-रे डिस्क ________स्टोर कर सकती है!

(a). 50 GB of data

(b). 150 GB of data

(c). 100 GB of data

(d). 75 GB of data

44. Which CPU architecture stores instructions and data separetely?
निम्नलिखित में से कौन सा सीपीयू आर्किटेक्चर निर्देश और डाटा को पृथक रूप से संरक्षित करता है?

(a). Presper Eckert architecture

(b). Konrad Zuse architecture

(c). Harvard architecture

(d). Von Neumann architecture

45. What does HTTP stand for?
HTTP
का विस्तारित रूप क्या है?

(a). Head Tail Transfer Protocol

(b). Hypertext Transfer Plot

(c). Hypertext Transfer Protocol

(d). Hypertext Transfer Plotter

46. Which key is used to execute the selected command?
चयनित कमांड को execute  करने के लिए किस कुंजी का उपयोग किया जाता है?

(a). Enter key

(b). Space key

(c). Ctrl key

(d). Arrow key

47. To select all the content of a page, what is the short cut key?
पेज के सभी कंटेंट्स को सिलेक्ट करने के लिए किस शॉर्टकट कुंजी का उपयोग किया जा सकता है?

(a). Alt+Del+A

(b). Ctrl+Alt+A

(c). Ctrl+A

(d). Alt+A

48. In any information system, if the data is processed right away, it is called:
किसी भी सूचना प्रणाली में यदि डाटा को तुरंत संसाधित किया जाता है तो इसे ____ प्रोसेसिंग कहा जाता है।

(a). Batch processing

(b). Offline Processing

(c). Online processing

(d). Automatic Processing

49. The ancient form of an input device made up of paper or cardboard that was used during the first several decades of the computer industry to store information and programs for computer system was:
कागज या कार्डबोर्ड से बने इनपुट डिवाइस का वह प्राचीन रूप क्या है जो कंप्यूटर प्रणाली के लिए सूचना और कार्यक्रमों को संग्रहित करने के लिए कंप्यूटर उद्योग के पहले कई दशकों के दौरान इस्तेमाल किया जाता था?

(a). Virtual cards

(b). Memory cards

(c). Data cards

(d). Punched cards

50. Which of the following is NOT a valid interface for card readers to read cards?
निम्नलिखित में से कौन सा कार्ड रीडर के लिए कार्ड पढ़ने का वैध इंटरफ़ेस नहीं है?

(a). PMBA slot

(b). PCMCIA slots

(c). USB ports

(d). RS232 serial ports

51. Digital cameras share an optical system, with a lens having _________ to focus light onto an image pickup device.
डिजिटल कैमरे एक ऑप्टिकल सिस्टम को साझा करते हैं, जिसमें एक लेंस के साथ _________ होता है जो एक छवि पिकअप डिवाइस पर प्रकाश केंद्रित करता है।

(a). fixed diaphragm

(b). variable diaphragm

(c). digital diaphragm

(d). unique diaphram

52. Some digital cameras can _____ pictures and perform in addition to other image editing functions.
कुछ डिजिटल कैमरे अन्य छवि संपादन कार्यों के अलावा _____ चित्र और प्रदर्शन कर सकते हैं।

(a). sgment

(b). deblurr

(c). crop and stitich

(d). pre-process

ANSWER

1. Answer (c). ROM BIOS

2. Answer (a). 0.5″

3. Answer (c). Equals sign

4. Answer (d). Word 97-2003 Document (*.doc)

5. Answer (d). Switch

6. Answer (c). Domain Name Service

7. Answer (d). packets

8. Answer (b). Bandwidth

9. Answer (d). Protocol

10. Answer (c). Internet

11. Answer (d). If they are in different folders

12. Answer (a). File

13. Answer (c). Local Area Network.

14. Answer (b). WYSIWYG

15. Answer (a). processing

16. Answer (c). network

17. Answer (a). ATAN function

18. Answer (c). None

19. Answer (c). Drop cap

20. Answer (a). Alt+F2

21. Answer (a). Notes page view

22. Answer (d). edit; type; select

23. Answer (b). Click anywhere in chart>Click chart elements>Click Axis Title

24. Answer (c). embedded

25. Answer (d). Individual data values

26. Answer (d). Plot area

27. Answer (b). pivot chart

28. Answer (d). Tabular Form

29. Answer (b). brute-force attacks

30. Answer (b). Bug bounty

31. Answer (a). Window key + left arrow key

32. Answer (b). Symmetric

33. Answer (a). .txt

34. Answer (d). disk containing its own operating system ready to load.

35. Answer (a). To plan when to stop testing.

36. Answer (c). 2,1,3,4

37. Answer (c). Tim Berners-Lee

38. Answer (d). Yes

39. Answer (d). Power shift keying (PSK)

40. Answer (b). Satellite

41. Answer (b). URL Normalization

42. Answer (b). In Paragraph area

43. Answer (a). 50 GB of data

44. Answer (c). Harvard architecture

45. Answer (c). Hypertext Transfer Protocol

46. Answer (a). Enter key

47. Answer (c). Ctrl+A

48. Answer (c). Online processing

49. Answer (d). Punched cards

50. Answer (a). PMBA slot

51. Answer (b). variable diaphragm

52. Answer (c). crop and stitch

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायेंऔर हाँ पोस्ट शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.