CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 2 (21 DECEMBER 2019)

21 दिसम्‍बर 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. Help menu is accessible by pressing which button in Windows 10?
Windows 10
में किस बटन को दबाकर हेल्प में खोला जा सकता है?

(a). End

(b). Restart

(c). Turn off

(d). Start

2. A file is often referred to as a _____.
एक फाइल को प्रायः ______ के रूप में जाना जाता है।

(a). Wizard

(b). Pane

(c). Document

(d). Device

3. The connection between a computer and its peripherals is made through a/an _______.
एक कंप्यूटर कनेक्शन और इसके बाह्य के उपकरणों के बीच कनेक्शन ______ द्वारा किया जाता है।

(a). port

(b). bus

(c). connecting device

(d). I/O device

4. Which of the following is NOT a pointing device?
निम्न में से कौन सा पॉइंटिंग डिवाइस नहीं है?

(a). Keyboard

(b). Touch screen

(c). Joystick

(d). Mouse

5. CD-ROM stands for:
CD-ROM
का पूर्ण रूप क्या है?

(a). Compact Disk Read Only Memory.

(b). Compact Data Read only Memory.

(c). Compactable Read Only Memory.

(d). Compactable Disk Read Only Memory.

6. Which of the following is NOT an output device?
इनमें से कौन से आउटपुट डिवाइस नहीं है?

(a). Digitizer

(b). Plotter

(c). Monitor

(d). Printer

7. A(n) ______ base system uses pictures (called icon) and menus displayed on the screen to send commands to the computer system.
______
आधारित सिस्टम पिक्चर और स्क्रीन पर डिस्प्ले होने वाले मेनू का इस्तेमाल करके कंप्यूटर सिस्टम को कमांड भेजता है?

(a). Command-based user interface

(b). System utility

(c). API

(d). GUI

8. What kind of software would you most likely use to keep track of a billing account?
बिल के खातों पर नजर रखने के लिए आप किस प्रकार के सॉफ्टवेयर का उपयोग करेंगे?

(a). Word processing

(b). Spreadsheet

(c). Web authoring

(d). Electronic publishing

9. Which of the following is NOT a component of a motherboard?
इनमें से कौन मदरबोर्ड का घटक नहीं है?

(a). Sockets

(b). USB

(c). Bus lines

(d). Slots

10. _________ are removable storage devices used to store massive amounts of information.
_________
रिमूवेबल स्टोरेज डिवाइस हैं जिनका उपयोग भारी मात्रा में सूचनाओं को संग्रहीत करने के लिए किया जाता है।

(a). Hard-Disk packs

(b). CDs

(c). Floppy Disks

(d). Pen Drives

11. Which of the following is an Impact printer?
इनमें से कौन सा इंपैक्ट प्रिंटर है?

(a). Line printer

(b). Thermal printer

(c). Electromagnetic printer

(d). Inkjet printer

12. Wireless Keyboards connect to the computer to the computer through _______ basic type(s) of connection(s).
वायरलेस कीबोर्ड _________ के मूल प्रकार (कनेक्शन) के माध्यम से कंप्यूटर से कंप्यूटर से जुड़ते हैं।

(a). 2

(b). 1

(c). 3

(d). 4

13. Donut is a type of _______ operating system.
डोनट एक प्रकार का _________ ऑपरेटिंग सिस्टम है।

(a). Android

(b). Linux

(c). Windows

(d). MAC

14. Which function returns the beta cumulative distribution function in Excel 2007?
एक्सेल 2007 में कौन सा फ़ंक्शन बीटा संचयी वितरण फ़ंक्शन देता है?

(a). BCUMD function

(b). BETACDIS function

(c). BETA.DIST function

(d). BCDIS function

15. What will be the output for the function Rows(D8) in an OpenOffice Calc?
ओपन ऑफिस कैल्क में फंक्शन ROEs(D8) का क्या आउटपुट होगा?

(a). 2

(b). 4

(c). 1

(d). 3

16. Two different files can have the same name if _____.
दो विभिन्न फाइलों का एक जैसा नाम कब हो सकता है?

(a). they are in the same folder

(b). the names are capitalised differently

(c). they can never have the same name

(d). they are in different folders

17. Telnet is a:
टेलनेट क्या है?

(a). Network protocol

(b). Term network

(c). Telephone network

(d). Terrestrial network

18. A parallel port is most often used by a:
parallel port
आमतौर पर______ द्वारा उपयोग किया जाता है।

(a). mouse

(b). monitor

(c). printer

(d). external storage device

19. Which of the following is the NOT a disadvantage of the laser printer?
निम्न में से कौन लेजर प्रिंटर का नुकसान नहीं है?

(a). High cartridge cost

(b). Noisy

(c). Fast printing

(d). Large physical size

20. We need ______ at sender side for compressing image.
इमेज को कंप्रेस करने के लिए हमें सेंडर साइड में ______ की जरूरत होती है।

(a). uninstaller

(b). installer

(c). decoder

(d). encoder

21. _______ is the output of encryption algorithm.
______
कूट लेखन एल्गोरिथ्म का परिणाम है।

(a). English

(b). Ciphertext

(c). Plaintext

(d). Abnormal

22. _______ measures the capacity of a communication channel.
_____
संचार चैनल की छमता को मापता है।

(a). Width

(b). Bandwitdth

(c). Network

(d). Modem

23. Which file format is used to save MS Office theme?
एमएस ऑफिस थीम को सहेजने के लिए कौन से फाइल फॉर्मेट का उपयोग किया जाता है

(a). thms

(b). thm

(c). thmx

(d). msthm

24. _______ is a program installed without a user’s consent of knowledge during the Installation of another program.
______
एक प्रोग्राम है जिसे किस अन्य प्रोग्राम को स्थापित करते समय उपयोगकर्ता की अनुमति अथवा उसकी जानकारी के बिना ही स्थापित कर दिया जाता है।

(a). Mail

(b). Command

(c). Sneakware

(d). Antivirus

25. The users of _______ may encounter bomb errors when _______ the computer.
_____
के यूजर्स को कंप्यूटर _______ के दौरान बोम्ब एरर का सामना करना पड़ सकता है।

(a). MS-OS, formatting

(b). Macintosh, operating

(c). Unix, operating

(d). Android, operating

26. A ______ is the initial set of operations that the computer performs when power is switched on.
_____
संचालन का प्रारंभिक से एक सेट है जो कंप्यूटर को पावर शुरू करने पर चालू करता है।

(a). bootsrapping

(b). boot strap loader

(c). boot sequence

(d). boot loader

27. Inter-pixel redundancy is based on the redundancy of _____.
इंटर-पिक्सेल रिडंडेंसी _____ के अतिरेक पर आधारित है।

(a). highlighted pixels

(b). neighboring pixels

(c). dimmed pixels

(d). any pixels

28. Which one of the following is a non-impact printer?
निम्नलिखित में से कौनसा एक नॉन इंपैक्ट प्रिंटर है?

(a). Dot-matrix

(b). Daisy-wheel

(c). Deskjet

(d). Character printer

29. Which printer utilises metal rods with printed characters on each rod to print text on rolls of paper?
कौन सा प्रिंटर कागज के रोल पर टेक्स्ट प्रिंट करने के लिए प्रत्येक रॉड पर मुद्रित वर्णों वाली धातु की छड़ का उपयोग करता है?

(a). Laser Printer

(b). Mechanical Printer

(c). Page printer

(d). 3D printe

30. A Printer’s _______ determines the image quality that it prints.
एक प्रिंटर का _______ उस छवि गुणवत्ता को निर्धारित करता है जिसे वह प्रिंट करता है।

(a). price

(b). resolution

(c). model

(d). brand

31. E-commerce allows companies to:
कॉमर्स कंपनियों को क्या करने की अनुमति देता है?

(a). keep track of paper based transaction.

(b). issue important business reports.

(c). conduct business over the internet.

(d). support decision making processes.

32. Junk E-mail is also called a:
जंक ईमेल को क्या कहते हैं?

(a). spoof

(b). sniffer script

(c). spool

(d). spam

33. When computer users______ a document, they change its appearance.
जब आप कंप्यूटर उपयोगकर्ता डॉक्यूमेंट को ______ करता है तो वह इसका रूप बदलता है।

(a). save

(b). format

(c). create

(d). edit

34. What is an animation?
एक एनीमेशन क्या है

(a). A file format

(b). A PowerPoint presentation

(c). The apparent movement of an object

(d). An Excel file

35. To select a line:
लाइन का चयन करने के लिए क्या करना चाहिए?

(a). position the arrow pointer in the selection bar adjacent to the line and click the button twice.

(b). position the arrow pointer in the selection bar adjacent to the line and click the left mouse button thrice.

(c). position the I-beam pointer to the left of the first character of the text you want to (d). select. Hold down the left button on the mouse, drag the pointer to the end of the text you want to select and release the button.

(d). position the arrow pointer in the selection bar adjacent to the line and click the right mouse button thrice.

36. What is the combination to delete one word to the right?
एक शब्द को दायीं ओर से हटाने का कुंजी संयोजन क्या है?

(a). CTRL+X

(b). CTRL+BACKSPACE

(c). DELETE

(d). CTRL+DELETED

37. What is the key combination to decrease the font size of the selected text in MS Power Point?
पावर पॉइंट में चयनित टेक्स्ट के पॉइंट आकार को घटाने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). CTRL+SHIFT+>

(b). CTRL+SHIFT+<

(c). CTRL+SHIFT+F

(d). CTRL+SHIFT+D

38. What is the key combination to move to the preceding cell in MS PowerPoint?
एम एस पावर प्वाइंट में पूर्ववर्ती सेल में जाने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). TAB

(b). SHIFT+TAB

(c). CTRL+TAB

(d). ALT+TAB

39. A visual representation of information to present an idea is known as:
विचार प्रस्तुत करने के लिए सूचना के दृश्य प्रतिनिधित्व को ______ कहते हैं।

(a). Formulas

(b). Text

(c). Document

(d). Smart Art Graphics

40. Google talk is often referred to as:
Google टॉक को अक्सर कहा जाता है?

(a). WeChat

(b). GChat

(c). Google Web

(d). Google Store

41. By using which tab can one add Macros in a Word Document?
वर्ड डॉक्यूमेंट में किस टैब का उपयोग करके मैक्रोज़ को जोड़ा जा सकता है?

(a). View

(b). Format

(c). Edit

(d). Review

42. What is the margin of a page when narrow option is selected for tom and bottom while printing a document in MS Word 2010?
MS Word 2010 में किसी दस्तावेज़ को प्रिंट करते समय टॉम और बॉटम के लिए संकीर्ण विकल्प का चयन करने पर पृष्ठ का मार्जिन क्या होता है?

(a). 1cm, 1.25cm

(b). 1cm, 1cm

(c). 1cm, .5cm

(d). 1.27 cm, 1.27c,m

43. Prime Minister Namenda Modi launched schemes of “_____” with a reward of Rs. 10 on every successful referral of the BHIM application for users.
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने उपयोगकर्ताओं के लिए भीम एप्लीकेशन के लिए प्रत्येक सफल परामर्श पर 10 रुपए के पुरस्कार वाली ______ योजना की शुरुआत की।

(a). Helping Revolution Scheme

(b). iCharity Scheme

(c). Cash back for Merchants

(d). Cool Money Scheme

44. In MS Excel, ______ chart shows data in rings, where each ring represents a data series.
एमएस एक्सेल में, ______ चार्ट रिंगों में डेटा दिखाता है, जहां प्रत्येक रिंग एक डेटा श्रृंखला का प्रतिनिधित्व करता है।

(a). doughnut

(b). surface

(c). line

(d). scatter

45. What is the key combination to open the Microsoft Visual Basic Editor in MS Excel?
एमएस एक्सल में माइक्रोसॉफ्ट विजुअल बेसिक संपादक को खोलने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). SHIFT+F11

(b). ALT+F11

(c). SHILFT+F10

(d). SHIFT+F3

46. Select the option that will replace the question mark(?) and complete the path to capitalise whole text.
Home->? -> Change Case -> UPPERCASE
वह विकल्प सुने जो प्रश्न चिन्ह को बदल देगा और पूरे पाठ को कैपिटलाइस करने के लिए पथ को पूरा करेगा।

Home->? -> Change Case -> UPPERCASE

(a). Styles

(b). Font

(c). Paragraph

(d). Editing

47. The _____ in MS Excel is used when there is need of repeating tasks which can record it and automate those tasks.
एमएस एक्सल में ______ का उपयोग तब तक किया जाता है जब दोहराने वाले कार्यों की आवश्यकता होती है जो इसे रिकॉर्ड कर सकते हैं और उन कार्यों को स्वचालित कर सकते हैं।

(a). module

(b). program

(c). macro

(d). formula

48. Data visualization programs such as business intelligence software make use of the _____ tool for data summarization.
डाटा विजुलाइजेशन प्रोग्राम जैसे बिजनेस इंटेलिजेंस सॉफ्टवेयर डाटा संक्षेपण के लिए ______ उपकरण का उपयोग करते हैं

(a). Chart

(b). PivotTable

(c). Function

(d). Macros

49. Which of the following options is used to make every first letter of a sentence as a capital?
वाक्य के प्रत्येक पहले अक्षर को बड़ा करने के लिए निम्न में से किन विकल्पों का उपयोग किया जाता है?

(a). Sentence case

(b). Toggle case

(c). Capitalize names of days

(d). Capitalize first letter of table cells

50. Which of the following is true with respect to the page size of Tabloid?
Tabloid
के पेज आकार के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?

(a). 17″ X 12″

(b). 8.5″ X 11.5″

(c). 17″ X 11″

(d). 8.5″ X 5.5″

51. Which of the following shortcut will enable single-space line in a paragraph?
निम्नलिखित में से कौन सा शॉर्टकट पैराग्राफ में सिग्नल स्पेस लाइन को चालू करेगा?

(a). CTRL+SHIFT+<

(b). CTRL+L

(c). CTRL+5

(d). CTRL+1

52. Using keyboard shortcuts, how you will replace text with different formatting?
कीबोर्ड शॉर्टकट का उपयोग करके, आप टेक्स्ट को अलग-अलग फ़ॉर्मेटिंग से कैसे बदलेंगे

(a). CTRL+J

(b). CTRL+N

(c). CTRL+K

(d). CTRL+H

ANSWER

1. ANSWER  (d). Start

2. ANSWER  (c). Document

3. ANSWER  (a). port

4. ANSWER  (a). Keyboard

5. ANSWER  (a). Compact Disk Read Only Memory.

6. ANSWER  (a). Digitizer

7. ANSWER  (d). GUI

8. ANSWER  (b). Spreadsheet

9. ANSWER  (b). USB

10. ANSWER  (a). Hard-Disk packs

11. ANSWER  (a). Line printer

12. ANSWER  (c). 3

13. ANSWER  (a). Android

14. ANSWER  (c). BETA.DIST function

15. ANSWER  (c). 1

16. ANSWER  (d). they are in different folders

17. ANSWER  (a). Network protocol

18. ANSWER  (c). printer

19. ANSWER  (c). Fast printing

20. ANSWER  (d). encoder

21. ANSWER  (b). Ciphertext

22. ANSWER  (b). Bandwitdth

23. ANSWER  (c). thmx

24. ANSWER  (c). Sneakware

25. ANSWER  (b). Macintosh, operating

26. ANSWER  (c). boot sequence

27. ANSWER  (b). neighboring pixels

28. ANSWER  (c). Deskjet

29. ANSWER  (b). Mechanical Printer

30. ANSWER  (b). resolution

31. ANSWER  (c). conduct business over the internet.

32. ANSWER  (d). spam

33. ANSWER  (b). format

34. ANSWER  (c). The apparent movement of an object

35. ANSWER  (c). position the I-beam pointer to the left of the first character of the text you want to (d). select. Hold down the left button on the mouse, drag the pointer to the end of the text you want to select and release the button.

36. ANSWER  (d). CTRL+DELETED

37. ANSWER  (b). CTRL+SHIFT+<

38. ANSWER  (a). TAB

39. ANSWER  (d). Smart Art Graphics

40. ANSWER  (b). GChat

41. ANSWER  (a). View

42. ANSWER  (d). 1.27 cm, 1.27c,m

43. ANSWER  (c). Cash back for Merchants

44. ANSWER  (a). doughnut

45. ANSWER  (b). ALT+F11

46. ANSWER  (b). Font

47. ANSWER  (c). macro

48. ANSWER  (b). PivotTable

49. ANSWER  (a). Sentence case

50. ANSWER  (a). 17″ X 12″

51. ANSWER  (d). CTRL+1

52. ANSWER  (d). CTRL+H

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायें, और हाँ इस पोस्ट को अपने दोस्‍तों के साथ शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.