CPCT OBJECTIVE QUESTIONS SHIFT- 1 (21 DECEMBER 2019)

21 दिसम्‍बर 2019 में आयोजित सीपीसीटी परीक्षा में पूछे गए कंप्यूटर सम्बंधित प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं।

1. Windows 98 was developed in the year ______.
विंडोज 98 _____ में विकसित किया गया था।

(a). 2004

(b). 1994

(c). 1998

(d). 2001

2. The overall term for creating, editing, formatting storing, retrieving and printing a text document is called as ______.
एक टेक्स्ट डॉक्यूमेंट को निर्माण, सम्पादिन, फॉर्मेट, स्टोर, रिट्रीय और प्रिंट करने को _________कहते है।

(a). database management

(b). spreadsheet design

(c). word processing

(d). web design

3. Which of the following is different from the others?
निम्नलिखित में से कौन अन्य से भिन्न है?

(a). Arithmetic Logic Unit

(b). Printer

(c). Register

(d). Control Unit

4. The mouse cursor seen on the desktop is also called a(n) ______.
डेक्सटॉप पर दिखाई देने वाले माउस कर्सर को _____ भी कहा जाता है।

(a). key pointer

(b). strike pointer

(c). arrow pointer

(d). display pointer

5. Hard disk is coated on both side with ______.
हार्ड डिस्क के दोनों तरफ किस चीज की कोटिग की जाती है?

(a). Magnetic metallic oxide

(b). carbon layer

(c). optical layer

(d). Optical metallic oxide

6. Which of these is the fastest printer?
इनमें से कौन सा सबसे तेज प्रिंटर है?

(a). Laser printer

(b). Daisy-wheel printer

(c). Inkjet printer

(d). Jet printer

7. When you install a new program on your computer, it is typically added to the ______ menu.
जब आप अपने कंप्यूटर में एक नया प्रोग्राम डालते हैं तब आमतौर पर उसे _____ मेन्यू में जोड़ लिया लिया जाता है।

(a). desktop programs

(b). start programs

(c). select programs

(d). all programs

8. The word wrap feature is MS Word;
एमएस वर्ड में वर्ड रैप फीचर क्या करता है?

(a). appears at the bottom of the document.

(b). is the short horizontal line indicating the end of the document.

(c). allows you to type over text.

(d). automatically moves the text to the next line when necessary.

9. ______ are similar to netbook computers, usually having a touch screen or pen-enabled interface.
_____
नोटबुक कंप्यूटर के ही समान हैं जिस पर आमतौर पर एक टचस्क्रीन या पेन सक्षम इंटरफ़ेस होता है।

(a). mini computers

(b). Mainframe computers

(c). Tablet PCs

(d). Desktop computers

10. ______ utility identifies unnecessary files on the disk and erases them based on the user’s command.
_____
यूटिलिटी हार्ड डिस्क पर अनावश्यक फाइल की पहचान करती है और उपयोगकर्ता के कमांड के आधार पर उन्हें मिटा देती है

(a). Backup

(b). File Compression

(c). Uninstall Program

(d). Disk Cleanup

11. Which of the following printers printer is more expensive than ink jet printer?
कौन सा प्रिंटर इंकजेट प्रिंटर से ज्यादा महंगे हैं?

(a). Photo Printer

(b). Laser Printer

(c). Chain Printer

(d). Drum Printer

12. Which of the following devices is used to read bar coded data?
बारकोड दिए गए डाटा को पढ़ने के लिए किस डिवाइस का उपयोग किया जाता है?

(a). MICR

(b). Video Camera

(c). Barcode Reader

(d). Web Cameras

13. Which of the following is NOT a valid ext file system?
निम्न में से कौन सी एक वैध ext  प्रणाली नहीं है ?

(a). ext 5

(b). ext 2

(c). ext 3

(d). ext 4

14. Which function converts a number into a text representation with the given radix in MS Excel?
MS Excel
में दिए गए मूलांक के साथ कौन सा फ़ंक्शन किसी संख्या को टेक्स्ट प्रतिनिधित्व में परिवर्तित करता है?

(a). RADIX function

(b). BASE function

(c). NRADIX function

(d). BRADIX functin

15. What will be the output for the function ROWS(G4:G6) in an OpenOffice Calc?
ओपन ऑफिस कैल्क में फंक्शन ROWS(G4;G6) का क्या आउटपुट होगा?

(a). 3

(b). 5

(c). 4

(d). 2

16. Which of the following is NOT true about the computer files?
निम्नलिखित में से क्या कंप्यूटर फाइलों के बारे में सत्य नहीं है?

(a). Files usually contain data.

(b). They are collections of data saved to a storage medium.

(c). Every file has a file name.

(d). A file extension is defined by the user to indicate the files content.

17. The fist network that planted the seeds of internet was:
इंटरनेट आरंभ करने वाला पहला नेटवर्क कौन सा था?

(a). ARPANET

(b). Vnet

(c). NSFnet

(d). Inet

18. Which of the following is the oldest form of printig?
निम्नलिखित में से कौनसा प्रिंटिंग का सबसे पुराना रूप है?

(a). Flexography

(b). Letter press

(c). Screen printing

(d). Gravure

19. Which of the following is the advantage of Laser printer?
निम्न में से कौन लेजर प्रिंटर का एक लाभ है?

(a). Fast printing speed

(b). Excellent print quality

(c). All of the options

(d). Efficient use of toner

20. _______ is a sequence of frames.
_____
फ्रेंमस का एक अनुक्रम है।

(a). Digital video

(b). Digital image

(c). Image file

(d). Analog image

21. What is cipher text?
सिफर टेक्स्ट क्या है?

(a). Ciphertext is encrypted text.

(b). Ciphertext is regular text.

(c). Ciphertext is plain text.

(d). Ciphertext is normal text

22. In which of the following devices can you plug various multi-port cards to provide additional access as the network grows in size?
नेटवर्क के आकार में बढ़ने पर अतिरिक्त एक्सेस प्रदान करने के लिए आप निम्न में से किस डिवाइस में विभिन्न मल्टी-पोर्ट कार्ड प्लग कर सकते हैं?

(a). Bridge

(b). Gateway

(c). Repeater

(d). Switch

23. Which file format is used to save Microsoft Access report snapshot?
माइक्रोसॉफ्ट एक्सेस रिपोर्ट स्नैपशॉट को सहेजने के लिए कौन से फाइल फॉर्मेट का उपयोग किया जाता है?

(a). asnp

(b). rsnp

(c). rss

(d). snp

24. _______ is a program installed without a user’s consent or knowledge during the installation of another program.
_____
एक प्रोग्राम है जिसे किस अन्य प्रोग्राम को स्थापित करते समय उपयोगकर्ता की अनुमति अथवा उसकी जानकारी के बिना ही स्थापित कर दिया जाता है।

(a). Spyware

(b). Antivirus

(c). Mail

(d). Application

25. The users of the following Operating Systems EXCEPT ______ do NOT encounter bomb errors when operating the computer.
_____
को छोड़कर निम्नलिखित ऑपरेटिंग सिस्टम के यूजर्स को कंप्यूटर पर काम करते समय बोम्ब एरर का सामना नहीं करना पड़ता है।

(a). Unix

(b). MS-DOS

(c). Android

(d). Apple Macintosh

26. _______ is the foremost routine which checks and tests the basic hardware.
_____
सबसे प्रमुख रूटीन है जो मूल हार्डवेयर की जांच और परीक्षण करता है।

(a). POST

(b). BIOS

(c). CPU

(d). MBR

27. Quantization makes a signal truly _________.
प्रमात्रीकरण किसी सिग्नल को वास्तव में _____ बनाता है

(a). AC

(b). DC

(c). digital

(d). analog

28. A printer is classified as an impact or a non-impact printer and the classification is based on.
एक प्रिंटर को इंपैक्ट या नॉन इंपैक्ट प्रिंटर के रूप में वर्गीकृत किया जाता है और वर्गीकरण _____ पर आधारित होता है।

(a). operating system

(b). generation

(c). technology

(d). price

29. Mechanical printer was developed in which year?
मैकेनिकल प्रिंटर किस वर्ष बनाया गया था?

(a). 1850

(b). 1852

(c). 1822

(d). 1820

30. Which one of the following is NOT a computer port?
निम्न में से कौन सा एक कंप्यूटर का पोर्ट नहीं है?

(a). USB

(b). Printer or Parallel

(c). Backup

(d). Ethernet or Network

31. Yahoo, Google and MSN are the _______.
Yahoo, Google
और MSN‌‌‌ ‌‌_____ है।

(a). internet service providers

(b). browsers

(c). computer brands

(d). Internet sites

32. Sending an E-mail is like ______.
ईमेल भेजना _____ की तरह है।

(a). writing a letter

(b). creating an image

(c). telling a story

(d). creating an image of any event

33. In MS Word, ctrl + B is used to make the text ________.
एमएस वर्ड में Ctrl +B का उपयोग टेक्स्ट को______ करने के लिए होता है।

(a). italics

(b). bold

(c). underlined

(d). italics and underlined

34. A ________ can be added to your presentation and then used to manoeuvre to a variety of locations (e.g. a web address, an e-mail address, a custom show or document)
आपकी Presentation में एक _____ को जोड़ा जा सकता है और फिर विभिन्न स्थानों (उदाहरण के लिए वह पता ईमेल पता Custom Show या दस्तावेज) पर जाने के लिए उपयोग किया जाता है।

(a). Hyperlink

(b). Toollink

(c). Menulink

(d). Slidelink

35. Moving text automatically to the next line is called:
टेक्स्ट को अगली पंक्ति में स्वचालित रूप से ले जाना इसे क्या कहा जाता है?

(a). word wrap

(b). shift word

(c). align word

(d). insert word

36. A program Which enables you to perform calculations on rows and columns of numbers data type is called a _______.
एक प्रोग्राम जो आपको पंक्तियों और कॉलम के डाटा प्रकारों पर गणना करने में सक्षम बनाता है उसे _____ कहा जाता है।

(a). graphics package

(b). word processor

(c). window

(d). spreadsheet program

37. Which tab is used in MS Word to add a table of content?
Table of Content
जोड़ने के लिए एमएस वर्ड में किस टैब का उपयोग किया जाता है ?

(a). REFERENCES

(b). FORMAT

(c). INSERT

(d). TABLE

38. What is the key combination to increase the font size of the selected text in MS PowerPoint?
एम एस पावर प्वाइंट में चयनित टेक्स्ट के फान्ट आकार को बढ़ाने के लिए कुंजी संयोजन क्या है?

(a). CTRL+UP ARROW

(b). CTRL+SHIFT+>

(c). CTRL+SHIFT

(d). CTRL+SHFT+<

39. In MS Excel, ______ chart is also called as Scatter chart.
_____
चार्ट को एमएस एक्सल में स्कैटर चार्ट भी कहा जाता है।

(a). XY

(b). stock

(c). pie

(d). bar

40. In Skype, _______ characters are used to strike a word in instant messaging.
स्काइप में, _______ वर्णों का उपयोग किसी शब्द को तत्काल संदेश भेजने में करने के लिए किया जाता है।

(a). underscore

(b). asterisk

(c). tildes

(d). hash

41. By using which tab you can translate text in Word document?
Word दस्तावेज़ में आप किस टैब का उपयोग करके टेक्स्ट का अनुवाद कर सकते हैं?

(a). EDIT

(b). REVIEW

(c). FORMAT

(d). PAGE LAYOUT

42. Which of the following procedures is used to send money by BHIM APP?
निम्न में से भीम ऐप द्वारा राशि भेजने की प्रक्रिया क्या है?

(a). Default bank acc-UPI PIN

(b). Enter Amount-Default bank acc-UPI PIN

(c). Home Screen-Send option-Receiver mobile on

(d). Home Scree-Send option-Receiver mobile no-Enter Amount-Default bank acc-UPI PIN

43. In MS Excel, _____ chart depicts the relationship of parts to a whole and it contains more than one data series.
_____
चार्ट एम एस एक्सेल में संपूर्ण रूप से भागों के संबंध को दर्शाता है तथा इसमें डाटा की एक से अधिक श्रंखला समाहित होती है।

(a). line

(b). scatter

(c). suface

(d). doughnut

44. What is the key combination to display the Macro dialog box to delete a macro in MS Excel?
एमएस एक्सेल में मैक्रो को हटाने के लिए मैक्रो डायलॉग बॉक्स प्रदर्शित करने के लिए कुंजी संयोजन क्या है??

(a). ALT+F8

(b). SHIFT+F11

(c). CTRL+F9

(d). SHIFT+F3

45. _______ swaps CAPS to lower case and lower case to CAPS.
_________ CAPS
को लोअर केस और लोअर केस को CAPS में स्वैप करता है ?

(a). Lowercase

(b). Toggle case

(c). Capitalize each word

(d). Sentence case

46. Single spacing in document in generated by which point line spacing?
दस्तावेज़ में Single spacing किस point line spacing द्वारा उत्पन्न होती है?

(a). 16

(b). 12

(c). 14

(d). 10

47. To record or view Macros in the MS Excel, click on ______ tab from task bar.
एमएस एक्सेल में मैक्रोज़ रिकॉर्ड करने या देखने के लिए, टास्क बार से ______ टैब पर क्लिक करें ?

(a). DATA

(b). VIEW

(c). FORMULAS

(d). INSERT

48. _______ can automatically sort, count, total or average the data stored in spreadsheets.
_______
स्प्रैडशीट में संग्रहीत डेटा को स्वचालित रूप से Sort, Count, Total Or Average कर सकता है

(a). Function

(b). Macros

(c). Chart

(d). PivotTable

49. If Raghu wants to design a poster on A3 paper, then what would be the page size.
यदि रघु A3 पेपर पर एक पोस्टर डिजाइन करना चाहता है, तो पृष्ठ का आकार क्या होगा

(a). 11.69″ X 16.54″

(b). 8.5″ X 5.5″

(c). 8″ X 11″

(d). 11.69″ X 11.5″

50. There are _______check boxes under the AutoCorrect Tab when correcting spelling in MS Office programs.
MS Office प्रोग्राम में स्पेलिंग में सुधार करते समय AutoCorrect Tab के अंतर्गत _______चेक बॉक्स होते हैं ?

(a). 6

(b). 7

(c). 5

(d). 4

51. Which shortcut on the keyboard places the cursor for superscripts?
कीबोर्ड पर कौन सा शॉर्टकट सुपरस्क्रिप्ट के लिए कर्सर रखता है?

(a). CTRL+SHIFT++

(b). CTRL+SHIFT+<

(c). CTRL+SHIFT+S

(d). CTRL+SHIFT+>

52. How can you underline a desired word but not the spaces using keyboard shortcut?
आप कीबोर्ड शॉर्टकट का उपयोग करके किसी वांछित शब्द को रेखांकित कैसे कर सकते हैं लेकिन किसी रिक्त स्थान को नहीं?

(a). CTRL+SHIFT+M

(b). CTRL+SHIFT+W

(c). CTRL+SHIFT+S

(d). CTRL+H

ANSWER

1. ANSWER  (c). 1998

2. ANSWER  (c). word processing

3. ANSWER  (b). Printer

4. ANSWER  (c). arrow pointer

5. ANSWER  (a). Magnetic metallic oxide

6. ANSWER  (a). Laser printer

7. ANSWER  (d). all programs

8. ANSWER  (d). automatically moves the text to the next line when necessary.

9. ANSWER  (c). Tablet PCs

10. ANSWER  (d). Disk Cleanup

11. ANSWER  (b). Laser Printer

12. ANSWER  (c). Barcode Reader

13. ANSWER  (a). ext 5

14. ANSWER  (b). BASE function

15. ANSWER  (a). 3

16. ANSWER  (d). A file extension is defined by the user to indicate the files content.

17. ANSWER  (a). ARPANET

18. ANSWER  (b). Letter press

19. ANSWER  (c). All of the options

20. ANSWER  (a). Digital video

21. ANSWER  (a). Ciphertext is encrypted text.

22. ANSWER  (d). Switch

23. ANSWER  (d). snp

24. ANSWER  (a). Spyware

25. ANSWER  (d). Apple Macintosh

26. ANSWER  (a). POST

27. ANSWER  (c). digital

28. ANSWER  (c). technology

29. ANSWER  (c). 1822

30. ANSWER  (c). Backup

31. ANSWER  (d). Internet sites

32. ANSWER  (a). writing a letter

33. ANSWER  (b). bold

34. ANSWER  (a). Hyperlink

35. ANSWER  (a). word wrap

36. ANSWER  (d). spreadsheet program

37. ANSWER  (a). REFERENCES

38. ANSWER  (b). CTRL+SHIFT+>

39. ANSWER  (a). XY

40. ANSWER  (c). tildes

41. ANSWER  (b). REVIEW

42. ANSWER  (d). Home Scree-Send option-Receiver mobile no-Enter Amount-Default bank acc-UPI PIN

43. ANSWER  (d). doughnut

44. ANSWER  (a). ALT+F8

45. ANSWER  (b). Toggle case

46. ANSWER  (b). 12

47. ANSWER  (b). VIEW

48. ANSWER  (d). PivotTable

49. ANSWER  (a). 11.69″ X 16.54″

50. ANSWER  (a). 6

51. ANSWER  (a). CTRL+SHIFT++

52. ANSWER  (b). CTRL+SHIFT+W

NOTE:- आपको ये पोस्ट कैसी लगी आप हमें कमेंट के माध्यम से अवश्य बतायें। हमें आपके कमेंट्स का बेसब्री से इन्तजार रहेगा है। अगर आपका कोई सवाल या कोई suggestions है तो हमें बतायें, और हाँ इस पोस्ट को अपने दोस्‍तों के साथ शेयर जरूर करें।

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.